• dimecres 7 de juny del 2023

Detenen els patrons d'una pastera que va arribar a Balears la setmana passada

img

PALMA, 24 juny.

La Policia Nacional ha detingut dues persones com a responsables de patronejar una pastera que va arribar diumenge passat a Balears.

Segons han recordat en una nota de premsa, el 19 de juny passat va ser rescatada una embarcació a la deriva a l'illa Conillera per part de la Guàrdia Civil on viatjaven 17 persones.

>

Els rescatats van ser posats a disposició de la Policia Nacional, autoritat competent en matèria d'estrangeria i als efectes oportuns.

Un cop rebuts els migrants i després del triatge efectuat per part de la Creu Roja es van iniciar els tràmits corresponents i es va iniciar una investigació als efectes d'aclarir l'arribada de l'embarcació, la identificació dels seus ocupants, la possible existència d'activitat delictiva i les circumstàncies.

La investigació efectuada per la UCRIF de la Policia Nacional va destapar q que l'embarcació havia sortit de Boumerdes (Algèria) unes 30 hores abans. Els ocupants havien pagat una mitjana de 1.500 euros per persona tenint com a destinació final altres països de la Unió Europea.

De les gestions practicades es va poder saber que els viatgers havien viscut "episodis de por i seriós temor per les seves vides" ateses les circumstància meteorològiques de la navegació, el desconeixement de la mateixa i la manca de mesures de seguretat.

Les investigacions practicades pels investigadors de la BPEF de la Policia Nacional van permetre, a més, identificar als dos patrons de l'embarcació, els que formarien part de l'organització criminal que hi ha darrere d'aquestes perilloses travesses i que posen en perill la vida de les persones que s'arrisquen a protagonitzar aquests viatges.

Un cop identificats els patrons de l'embarcació, van ser detinguts i acusats d'afavoriment de la immigració il·legal i pertinença a organització criminal. Conclòs l'atestat inicial, van ser posats a disposició de l'Aut tat Judicial, decretant l'ingrés a la presó dels dos detinguts.

Segons han afegit, les últimes actuacions dutes a terme per la UCRIF han permès la identificació de diversos patrons d'aquestes pasteres i el seu ingrés a la presó, tant a Mallorca com a Eivissa.

Això ha fet que les organitzacions criminals que es dediquen a aquest tipus d'activitats il·lícites modifiquin les formes d'actuació. Entre altres pràctiques, ara acompanyen les pasteres amb pneumàtiques aclaparades fins al límit de les seves aigües jurisdiccionals i s'hi donen la volta per no ser detinguts i acusats a Espanya. D'aquesta manera deixen abandonades a la seva sort les embarcacions.

Recentment es va donar la circumstància que a Eivissa una d'aquestes embarcacions va arribar amb una mort a bord, mort que va passar durant la travessia i on sembla que igualment haurien mort dues persones més que finalment van quedar al mar.

Des de començament d'any han arribat a les costes de Balears 33 embarcacions tipus pastera amb prop de 500 migrants.

Notícies més vistes Avui