Notícies Balears.

Notícies Balears.

Detingut a Palma el 'capdavanter' d'un grup criminal especialitzat en estafes 'Rip Deal'.

Detingut a Palma el 'capdavanter' d'un grup criminal especialitzat en estafes 'Rip Deal'.

PALMA, 13 Nov.

La Policia Nacional ha detingut a Palma al 'capità' d'un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió d'estafes 'Rip Deal'. A l'arrestat se l'imputa la comissió de tres delictes d'estafa, entre 2020 i 2023, a Madrid i Marbella, que van generar un perjudici econòmic de 259.000 euros a les víctimes.

Segons ha informat el cos policial aquest dilluns en nota de premsa, el 'modus operandi' consisteix a contactar amb persones que tenen a la venda algun immoble o objecte de valor per citar-se amb elles i, després de guanyar-se la seva confiança, aconseguir una transacció que els permeti fer-se amb bitllets de curs legal a canvi de bitllets de tipus facsímil.

La investigació es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de la comissió de tres delictes d'estafa mitjançant la citada tècnica per part d'un mateix grup criminal. Després de les primeres gestions, es va acreditar que es tractava d'un grup altament itinerant dedicat a cometre reiteradament aquest tipus d'estafes per tota Europa, repetint i perfeccionant el 'modus operandi'.

Així mateix, van comprovar que els fets investigats s'havien dut a terme en dates i ciutats diferents, evidenciant la gran mobilitat dels integrants de l'entramat i la seva facilitat per contactar amb diverses víctimes que no guardaven relació entre elles.

Una de les estafes es va produir a Madrid al juliol de 2022. Un home es va posar en contacte amb la víctima, que tenia a la venda en un portal web dos rellotges d'alta gamma valorats en 38.600 euros cadascun.

Després de pactar la compravenda dels mateixos per valor de 70.000 euros, el venedor es va reunir amb dues persones en un hotel de Madrid. En aquesta trobada, i sense adonar-se la víctima de com ni quan, els compradors van fer un 'canvi de mans' dels rellotges per uns altres de menor valor econòmic sense realitzar cap transferència per la compra.

Finalment, les gestions policials practicades van permetre identificar els autors de l'estafa.

Un altre dels il·lícits aclarits va tenir lloc el passat mes de febrer, quan l'investigat va contactar amb la víctima interessant-se per un vehicle de luxe que tenia anunciat en diverses pàgines web.

Després d'una primera trobada i diverses converses, es van reunir en un hotel de Marbella que va finalitzar amb un perjudici a la víctima per valor de 142.000 euros --82.000 per la compra de criptomonedes i 60.000 en concepte d'entrada del vehicle--.

De nou, els agents van identificar dos dels autors dels fets, comprovant que eren les mateixes persones que en el cas anterior. La resta de persones que es trobaven allà, fins al moment, no han estat identificades, tot i que continuen les gestions per localitzar-les.

A finals del passat mes d'octubre els agents van localitzar l'investigat en un hotel a Palma i el van detenir a la mateixa recepció de l'establiment. Un cop a dependències policials, l'arrestat va resultar estar identificat com un dels autors d'una altra estafa 'Rip Deal' per valor de 47.000 euros, comesa a Marbella el 2020.

Les víctimes tenien a la venda una propietat per la qual l'investigat, juntament amb una segona persona, es va interessar. Després de mantenir dues trobades, el detingut va comentar que volia adquirir un rellotge valorat en 47.000 euros en una joieria on només acceptaven targetes de crèdit.

Els perjudicats es van oferir a fer la compra amb la seva targeta i, a canvi, els donarien 50.000 euros en efectiu, tot i que es van adonar de l'estafa en comprovar que els bitllets eren falsos.

En aquesta estafa van participar tres persones, entre elles el detingut --que en aquell moment careixia de registres policials-- i el seu germà.

El 'modus operandi' dels investigats es va anar perfeccionant en tres fases. En la primera, contactaven amb persones que tenien a la venda immobles o objectes d'alt valor i s'interessaven per ells.

Posteriorment, es citaven amb les víctimes i feien gala de la seva suposada solvència econòmica, mostrant gran interès pels seus articles i mentint sobre el seu treball i veritable filiació.

La segona fase consistia a mantenir diversos contactes telefònics i trobades físiques per guanyar-se la confiança de les víctimes i concretar les transaccions, convençent-les de realitzar un negoci que es materialitzaria en la tercera i última fase.

Finalment, la transacció es duia a terme en un hotel de luxe. En aquesta tercera fase, la víctima els donava diners en efectiu, criptomonedes o un objecte físic de luxe real.

Els estafadors, sovint, ensenyaven bitllets reals per, després, induir a l'engany elaborant faixos d'una certa quantitat, amb una màquina de contar diners, i embolicant-los en film plàstic. No obstant això, el que finalment entregaven a la víctima era una maleta plena de bitllets facsímil.

L'ús d'aquesta estratègia respon al fet que no suposa un delicte de falsificació de moneda i, a més, en alguns casos la víctima no denuncia perquè li han fet creure que està afavorint el blanqueig de capitals amb les seves accions.

A l'arrestat se l'imputa el delicte de pertinença a grup criminal i altres tres delictes greus d'estafa, tot i que la investigació continua oberta per tal de localitzar els altres autors dels fets.