• dimarts 21 de març del 2023

Detingut el patró de la pastera que va arribar a aigües de Formentera la setmana passada amb tres migrants més

img

IBIZA, 30 juny.

La Policia Nacional a Eivissa ha detingut un ciutadà d'origen algerià com a presumpte autor d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i d'afavoriment de la immigració il·legal.

Segons ha informat la policia, el detingut seria el suposat patró d'una embarcació que va ser rescatada per Salvament Marítim després de quedar-se sense combustible a la tarda de dissabte passat, a prop de la platja de Migjorn, de Formentera. A la pastera van ser localitzats quatre migrants procedents de la localitat algeriana de Tipaza.

En concret, cap a les 18.23 hores de dissabte passat, Salvament Marítim va rebre l'avís d'un particular en què s'adonava de l'albirament de una embarcació de color blanc que estava a la deriva, a uns 300 metres de la platja de Migjorn. De la nau sortia fum i es van sentir una mena de trets, comprovant-se després que es devia al llançament de bengales, per la qual cosa es va donar avís a la Policia Local ia la Guàrdia Civil de Formentera.

Igualment, es va rebre informació en què s'indicava que una persona s'havia llençat a l'aigua i nedava fins a la riba. Ja a terra, va explicar que venien d'Algèria i que s'havien quedat sense combustible.

L'embarcació era una nau de fibra de color blanc, d'uns vuit metres d'eslora, i estava ocupada per tres persones. Els ocupants van ser traslladats fins al port d'Eivissa, on van arribar a les 22.55 hores. , fins a la Comissaria d'Eivissa, on la Brigada d'Estrangeria del Cos Nacional de Policia es va fer càrrec dels detinguts a fi de tramitar les oportunes ordres de devolució al seu país per entrada il·legal.

En dependències policials es va realitzar també el triatge per part de Creu Roja, comprovant-se el bon estat de salut de tots ells.

Segons la policia, les característiques d'aquesta pastera difereixen completament de les habituals. Es tracta d'una nova modalitat d'afavoriment de la immigració il·legal ja detectada anteriorment per part de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional a diferents punts de la geografia del sud i sud-est del país.

A en concret, els responsables organitzen viatges a territori espanyol, burlant la corresponent normativa d'entrada en territori Schengen, fent-se passar per turistes d'alt poder adquisitiu i entrant per ports esportius amb luxoses embarcacions d'esbarjo, cosa que es poden permetre atesos els ingents beneficis obtinguts. /p>

Els quatre migrants arribats es van mostrar esquius i poc col·laboradors sobre les circumstàncies del viatge, manifestant "que havien anat a fer una volta i es van quedar sense gasolina".

A les entrevistes i investigacions practicades, es va poder esbrinar que les embarcacions havien partit de la localitat de Tipaza, a Algèria, i que el destí inicial podia ser la Península, encara que van quedar a la deriva en quedar-se sense combustible, malgrat que a l'interior de l'embarcació van ser localitzades nou garrafes de combustible buides amb capacitat per a 30 litres cadascuna.

També es va poder comprovar que la ràdio estava apagada o que el localitzador GPS no estava activat. El detingut va ser posat a disposició del jutjat d'Instrucció de Guàrdia a Eivissa.

Durant aquest any han arribat a l'illa d'Eivissa un total de 15 pasteres amb 175 migrants, entre els quals hi havia 12 menors estrangers no acompanyats i sis menors més acompanyats dels seus pares o mares, si bé en algun d'aquests casos s'està esperant resultats d'ADN.

D'entre les embarcacions arribades aquest any han estat detinguts nou patrons i diversos d'ells es troben actualment a la presó.

Agents de la UCRIF de la Policia Nacional a Eivissa continuen amb les investigacions tendents a esbrinar l'existència de grups criminals que organitzen els viatges des de les costes algerianes fins a Balears.

Notícies més vistes Avui