• dilluns 3 d'octubre del 2022

Detinguts quatre patrons d'embarcacions tipus pastera arribades a Mallorca aquest mes de juliol

img

PALMA, 31 Jul.

La Policia Nacional ha detingut quatre persones com a presumptes autors d'afavoriment de la immigració il·legal i alguns de ells per pertinença a organització criminal, en suposadament patronejar diverses embarcacions tipus pastera arribades a aigües de Mallorca aquest mes de juliol amb migrants a bord.

Segons ha informat la Policia Nacional aquest diumenge en una nota de premsa, agents policials han detingut quatre persones d'origen algerià, suposadament per patronejar diverses embarcacions tipus pastera que van arribar a aigües de Mallorca al mes de juliol amb migrants a bord, per un delicte d'afavoriment a la immigració il·legal.

El passat 20 de juliol va ser interceptada una embarcació tipus pastera a la platja de Cala Figuera, a la localitat mallorquina de Santanyí, on viatjaven 14 persones a bord.

Posteriorment, els dies 2 6 i 27 de juliol es van interceptar dues pasteres més a Cabrera amb 21 i 14 persones respectivament.

Els rescatats van ser posats a disposició de la Policia Nacional, autoritat competent en matèria d'estrangeria i als efectes oportuns.

. p>

Un cop rebuts els migrants i després del triatge efectuat per part de la Creu Roja es van iniciar els tràmits corresponents i es va iniciar una investigació a l'efecte d'esclarir l'arribada de l'embarcació, la identificació dels seus ocupants, la possible existència d'activitat delictiva i les seves circumstàncies.

La investigació efectuada per la UCRIF de la Policia Nacional va destapar que les embarcacions havien sortit del nord d'Algèria i la durada de la travessia ronda entre 30 i 48 hores, segons el trajecte i tipus d embarcació. Els ocupants havien pagat entre 1.500 i 2000 euros per persona tenint com a destinació final altres països de la Unió Europea.

De les gestions practicades es va poder saber que els viatgers havien viscut en algun moment de la travessia episodis de por i seriós temor per les seves vides ateses les circumstància climatològiques de la navegació, el desconeixement de la mateixa, la inexistència de mesures de seguretat a l'embarcació, entre altres raons.

Les investigacions practicades per investigadors de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Policia van permetre identificar quatre patrons de diferents embarcacions que van arribar a les costes de Mallorca entre el 20 i 27 de juliol, la majoria dels que formarien part de l'organització criminal que hi ha darrere d'aquestes travesses i que hi posen de debò la vida de les persones que s'arrisquen a protagonitzar aquests viatges.

Un dels patrons també va ser detingut com a presumpte autor d'un delicte d'amenaces per suposadament proferir frases amenaçadores als passatgers de la pastera amb un ganivet, donant instruccions a aquests durant el viatge.

A un altre se li van intervenir diversos efectes i eines aptes per reparar motors, així com un GPS.

Un cop identificats els patrons de les embarcacions, aquests van ser detinguts i acusats com a presumptes autors d'afavoriment de la immigració il·legal i alguns per pertinença a organització criminal. Conclòs els atestats inicials, els detinguts van ser posats a disposició de l'Autoritat Judicial.