• dijous 30 de març del 2023

Detinguts sis homes per patronejar pasteres que arribaven a Mallorca amb migrants a bord i cobrar per això

img

Els ocupants van pagar entre 750 i 3.000 euros

S'ha decretat presó per a quatre dels arrestats

PALMA, 5 Ago.

La Policia Nacional ha detingut sis homes d'origen algerià i de 20, 27, 28, 30, 31 i 32 anys per suposadament patronejar diverses embarcacions tipus pastera que han arribat a aigües de Mallorca a l'agost amb migrants a bord. Un d'ells ha estat arrestat per recaptar diners per fer el viatge.

Segons ha detallat la Policia, a aquests individus se'ls imputen delictes d'afavoriment a la immigració il·legal, contra els drets dels ciutadans estrangers i pertinença a organització criminal, depenent del cas.

Dimarts i dimecres passat van ser interceptades cinc pasteres --una d'elles era una embarcació d'esbarjo-- a Mallorca. A bord hi viatjaven 100 persones. Totes les pasteres van ser interceptades a alta mar pel Servei Marítim de la Guàrdia Civil i Salvament Marítim. Els rescatats van ser posats posteriorment a disposició de la Policia Nacional, autoritat competent en matèria d'estrangeria.

Un cop rebuts els migrants i després del triatge efectuat per part de Creu Roja, es van iniciar els tràmits corresponents i la investigació , amb l'objectiu d'aclarir l'arribada de l'embarcació, la identificació dels seus ocupants, la possible existència d'activitat delictiva i les circumstàncies.

Així, la Unitat Contra Xarxes d'Immigració i Falsedats (Ucrif) de la Policia Nacional va comprovar que les embarcacions havien sortit del nord d'Algèria i la durada de la travessia rondava entre 30 i 48 hores, segons el trajecte i el tipus d'embarcació, si bé una de les pasteres va trigar una mica més a arribar a les costes mallorquines.

Els ocupants havien pagat entre 750 i 3.000 euros, depenent del tipus d'embarcació i altres circumstàncies.

La policia ha assegurat que en aquestes travesses, els viatgers van viure " episodis de por i seriós temor per les seves vides", ateses les circumstàncies climatològiques de la navegació, el desconeixement de la mateixa o la inexistència de mesures de seguretat a l'embarcació.

En aquest sentit, els agents han assenyalat que darrere d'aquestes perilloses travesses hi ha organitzacions criminals amb integrants que es reparteixen les tasques dins de l'organització, entre els quals hi ha captadors, recaptadors i patrons de les embarcacions.

Les investigacions practicades pels investigadors de la Ucrif van permetre identificar un total de cinc patrons, així com una persona que suposadament havia recaptat els diners procedents dels pagaments per fer el viatge que van abonar alguns dels passatgers.

Un cop identificats els patrons de les embarcacions i el recaptador, van ser detinguts i acusats com a presumptes autors d'afavoriment de la immigració il·legal, i alguns per pertinença a organització crimi nal i delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Conclosos els atestats inicials, van ser posats a disposició del Jutjat d'Instrucció de Guàrdia, decretant l'autoritat judicial presó per a quatre d'ells.

Notícies més vistes Avui