• dilluns 5 de juny del 2023

Detinguts sis homes per patronejar tres pasteres amb migrants interceptats en desembarcar a Mallorca

img

Un setè home, passatger d'una de les embarcacions tipus pastera, també ha estat detingut en constar-li una reclamació judicial

PALMA, 30 Oct.

La policia ha detingut sis homes, d'origen algerià de 18, 19, 24, 27 --dos d'ells-- i 29 anys, per presumptament patronejar tres pasteres amb migrants que van ser interceptats al desembarcar a Mallorca. Un setè home, també d'origen algerià i 24 anys, passatger d'una de les embarcacions, també ha estat detingut en constar-li una reclamació judicial.

Segons ha informat la Policia Nacional aquest diumenge en nota de premsa , agents de Palma i Manacor han detingut sis homes, d'origen algerià de 18, 19, 24, 27 --dos d'ells-- i 29 anys, com a presumptes autors dels delictes d'afavoriment de la immigració il·legal i pertinença a organització criminal.

Els passats 26 i 27 d'octubre es van albirar dues embarcacions tipus pastera dirigint-se a costes mallorquines, que van ser interceptades a alta mar, una d'elles anava ocupada per 15 persones i l'altra per 18 persones, les quals van ser traslladades fins al port de Palma, on van ser lliurades a la Policia Nacional.

Un cop a dependències de la Policia Nacional, els agents del Grup IV de la Ucrif de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Palma , van procedir a tramitar els corre expedients de devolució per entrada il·legal en territori nacional, així com la corresponent investigació sobre això.

Els policies van aconseguir identificar com a patrons cinc homes, sent aquests els suposats responsables de patronejar les dues embarcacions des de la seva sortida de Algèria.

Com a conseqüència de la investigació, els agents van procedir a la detenció dels cinc homes com a presumptes autors dels delictes d'afavoriment de la immigració il·legal, així com per pertinença a organització criminal.

Darrere d'aquestes perilloses travesses, que posen seriosament perill la vida de les persones que s'arrisquen a protagonitzar aquests viatges, es troben organitzacions criminals amb integrants que es reparteixen les tasques entre els quals es troben captadors, recaptadors i patrons de les embarcacions , entre altres. Els passatgers solen pagar entre 700 i 1.000, si bé depenent d'altres factors, com el tipus d'embarcació l'import és més gran.

Els agents van poder comprovar que un dels passatgers, un home d'origen algerià de 24 anys, li constava una reclamació judicial d'un Jutjat Penal de Madrid, per la qual cosa va ser detingut.

La reclamació judicial interessava la detenció del jove com a presumpte autor d'un robatori amb violència comès a Madrid a vigor el juny d'aquest any.

Així mateix, el 26 d'octubre passat, cap a les 14.30 hores, una pastera va arribar a la platja de S'Amarador de Santanyí, amb sis persones a bord, cinc d'elles adults i menor d'edat. La pastera no comptava amb les mesures de seguretat per a qualsevol embarcació ni estava equipada amb elements essencials com llums de navegació, botzina de boira, línia de fondeig, material de navegació, armilles salvavides, extintor, entre d'altres. A l'interior, es van trobar a més quatre garrafes de combustible que compartien el mateix espai que els passatgers.

La platja estava concorreguda de banyistes i l'embarcació es dirigia a la sorra, i per això el socorrista va haver de donar diversos avisos per evitar riscos, perquè en estar a cinc metres de la sorra el patró va accelerar fortament incrustant la barca a la sorra, baixant-se els passatgers i demanant-ne un la presència de la policia. Diverses patrulles de la Guàrdia Civil els van interceptar i els van traslladar a la Comissaria de la Policia a Manacor on el grup d'Estrangeria es va fer càrrec de tramitar els corresponents expedients de devolució per entrada il·legal en territori nacional, així com la corresponent investigació sobre això, a la que van comptar amb la col·laboració de la Guàrdia Civil.

Els agents van aconseguir identificar el suposat patró de l'embarcació, obtenint indicis i proves que l'incriminaven, procedint a la seva detenció com a presumpte autor d'un delicte d'afavoriment de la immigració irregular.

El detingut va passar a disposició judicial i es va decretar presó provisional per a aquest.

Notícies més vistes Avui