Notícies Balears.

Notícies Balears.

Diferiran al 24 de novembre el judici contra nou acusats de desordres públics en una concentració antiCOVID a Palma.

Diferiran al 24 de novembre el judici contra nou acusats de desordres públics en una concentració antiCOVID a Palma.

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha ajornat al 24 de novembre la vista prèvia al judici contra nou acusats de desordres públics i resistència a agents de l'autoritat durant una concentració antiCOVID a Palma el 2021. Inicialment, la vista estava prevista per aquest dimarts, 14 de novembre, a les 09.30 hores, però l'absència d'un lletrat i els seus dos representats ha motivat l'ajornament.

La Fiscalia demana per a tots ells penes que, en conjunt, sumen més de 23 anys de presó. Les parts presents tenien previsiblement la intenció d'arribar a un acord aquest dimarts, però l'absència de dos dels acusats ha obligat a fixar una nova data per a finals de mes.

Segons l'escrit de la Fiscalia, els fets es remunten al 8 de maig del 2021, cap a les 23.00 hores, quan els acusats, juntament amb altres persones no identificades, van participar en una concentració a la plaça d'Espanya per protestar contra les mesures sanitàries adoptades per les administracions públiques, en la qual es van congregar unes 300 persones.

Com que la concentració no va ser comunicada a la Delegació de Govern i contravenia les mesures sanitàries vigents en aquell moment, segons la fiscalia, agents del Cos Nacional de Policia i de la Policia Local de Palma van requerir als assistents que abandonessin el lloc, però molts es van negar.

Aleshores, segons l'escrit de la Fiscalia, quan els policies van intentar avançar per dispersar la concentració, van rebre una pluja d'objectes llançats pels concentrats, inclosos els acusats, que incloïen menjar, ampolles de vidre i plàstic amb líquid a l'interior, pedres i altres objectes, cosa que va causar diversos impactes als agents presents, alterant severament la tranquil·litat de la zona i la seguretat dels vianants.

Davant l'avanç policial, segons l'acusació, els congregats, incloent-hi els acusats, van invadir els carrils de circulació de l'Avinguda en ambdós sentits, tallant intermitentment la circulació dels vehicles, i des de la zona de l'entrada a l'estació Intermodal, van continuar llançant objectes contra les forces de l'ordre, van arrencar papereres i baranes i les van llançar contra els agents i al carrer.

Finalment, segons la Fiscalia, es van dispersar pel carrer Eusebi Estada i altres carrers adjacents, on van muntar barricades a la calçada amb contenidors, impedint la circulació i llançant tota mena de objectes contra els agents policials.

Com a conseqüència dels aldarulls en què van participar els acusats, es van causar danys en un vehicle policial, valorats en 499,36 euros, amb un cost de reposició de 604,23 euros (suma que inclou un 21% d'IVA). A més, es va trencar l'equip transmissor d'un agent, que no es reclama perquè ha estat pogut ser reparat pels mateixos serveis policials, i es van deteriorar les peces d'uniformitat de diversos agents.

Del mateix modo, en el mobiliari urbà de Palma es van causar diversos desperfectes propietat de l'Ajuntament de Palma i d'Emaya, els quals no han estat valorats segons el Ministeri Fiscal.

A més, un agent de la Policia Local de Palma va patir una contusió amb hematoma a la cama dreta causada per l'explosió d'una ampolla de plàstic llançada contra els agents, que contenia algun tipus de gas a l'interior; un altre agent de la Policia Local va patir una contusió al rostre després de ser colpejat amb un casc de moto i, finalment, un tercer agent va patir una contusió al braç dret després de ser alcançat per un objecte llançat pels concentrats.

Segons la Fiscalia, els fets narrats són constitutius d'un delicte de desordres públics i cinc de resistència a agents de l'autoritat. Per això, demana per als acusats penes que, en conjunt, sumen més de 23 anys de presó. No obstant això, per a tres dels acusats, el Ministeri Fiscal demana que se substitueixi la pena privativa de llibertat per l'expulsió del territori nacional d'Espanya, amb prohibició de retorn per un període de vuit anys.

Finalment, en concepte de responsabilitat civil, demana que els acusats indemnitzin conjunta i solidàriament els policies amb una quantitat de 300 euros cadascun per les lesions sofertes; de la mateixa manera, demana que s'indemnitzin a la Direcció General de la Policia amb una quantitat de 604,23 euros pels desperfectes al vehicle de la seva propietat, així com a l'Ajuntament de Palma i a Emaya amb una quantitat que s'establirà en el judici oral o, en tot cas, en l'execució de sentència per danys als béns de què són titulars.