Notícies Balears.

Notícies Balears.

Dos detinguts per comprar un mòbil amb 800 euros falsos fent-se passar per una altra persona a Mallorca. Dos detinguts per comprar un mòbil amb 800 euros falsos fent-se passar per una altra persona a Mallorca.

Dos detinguts per comprar un mòbil amb 800 euros falsos fent-se passar per una altra persona a Mallorca.
Dos detinguts per comprar un mòbil amb 800 euros falsos fent-se passar per una altra persona a Mallorca.

PALMA 24 Nov.

Agents de la Policia Nacional han detingut a dos joves, d'origen espanyol, de 25 i 19 anys, com a presumptes autors d'un delicte de falsificació de moneda, estafa i falsedat documental, per comprar un mòbil d'alta gamma, ofert per la víctima en una coneguda pàgina de venda d'objectes entre particulars, amb vuit bitllets de 100 euros falsificats, a través d'un perfil amb dades falses fent-se passar per una altra persona, a Mallorca.

En una nota de premsa, la Policia ha informat que els sospitosos, fent servir un perfil amb dades falses, es van citar amb la víctima en un centre comercial de Palma per comprar el seu terminal, que van pagar amb vuit bitllets de 100 euros falsificats.

La víctima no va ser conscient de la naturalesa dels bitllets fins que va intentar ingressar-los a la seva sucursal bancària, on va ser informat de l'engany. I és que, segons ha acreditat un informe pericial emès pel Banc d'Espanya, es tracta d'una sèrie de bitllets falsos qualificada com a "peligrosa" per la seva elevada qualitat.

D'aquesta manera, els sospitosos van aconseguir enganyar la víctima perquè els entregués voluntàriament el telèfon. Els fets, a més de qualificar-se penalment com a expensió de moneda falsa, també són constitutius d'un delicte d'estafa.

No obstant això, la llista d'infraccions no acaba aquí, ja que per amagar la seva identitat, els sospitosos van usurpar la d'una altra víctima, resident a la Península, celebrant un contracte amb un operador de telefonia amb les seves dades per aconseguir la línia usada per contactar la víctima, la qual cosa va dificultar notablement la investigació policial.

Personal especialitzat del grup de Blanqueig de la Policia Nacional ha necessitat desenvolupar múltiples gestions per poder trobar els autors, ja que inicialment l'únic dada fiable que podia facilitar la víctima era el telèfon pel qual ells li havien contactat, que constava a nom d'un tercer aliena als fets. En aquest punt, els investigadors només comptaven amb aquesta dada i una gravació de seguretat del centre comercial amb imatges borroses dels sospitosos.

No obstant això un dur treball basat en l'ús d'aquesta línia telefònica i en la selecció de persones que podrien haver-ne fet ús va permetre anar reduint la llista de sospitosos potencials fins arribar als dos detinguts.

Un d'ells va ser localitzat al seu domicili a Sa Pobla aquest passat dimarts, 19 de novembre. El segon, en canvi, va poder en un primer moment evadir l'acció policial, ja que en intentar la seva detenció simultània amb l'altre sospitós, es va comprovar que aquest havia pres un vol a la Península aquella mateixa matí.

No obstant això, els agents van averiguar que tenia previst tornar dimecres a la tarda, per la qual cosa van establir un dispositiu en col·laboració amb funcionaris destacats a la Comissaria que la Policia Nacional té a l'aeroport de Son Sant Joan, de Palma, aconseguint capturar-lo a la terminal. Els dos presumptes autors han estat posats a disposició judicial. Els investigadors van aconseguir recuperar el telèfon mòbil.

Els bitllets falsos a Mallorca són, afortunadament, un fenomen poc freqüent, cosa que els investigadors atribueixen a la insularitat. I és que el mètode usualment emprat per les organitzacions dedicades a "col·locar-los", conegut com a "de goteig", consisteix a anar desplegant persones amb fardells de bitllets falsificats en una localitat, en la qual fan nombroses compres de productes de petit valor, obtenint com a benefici el diners reals rebuts com a canvi. Aquest procés, perquè els autors puguin evitar l'acció policial, implica que els sospitosos es moguin constantment de ciutat en ciutat, cosa problemàtica en una illa.

Els bitllets intervenits provenen d'una sèrie elaborada a Bulgària fa anys, on els responsables d'aquest país eslau es van labrar una reputació a l'haver produït les primeres falsificacions d'euros d'alta qualitat conegudes, que van donar lloc a complexes investigacions internacionals que van portar al desmantellament de tallers clandestins en aquest país, tot i que encara queden alguns exemplars en circulació, com els intervenits en aquesta ocasió.

Es tracta d'un delicte molt castigat, amb penes que van des dels dos fins als 12 anys de presó depenent del paper exercit per l'autor en el procés de falsificació i introducció dels bitllets. Aquesta greu penalitat, similar a la prevista als codis penals de tots els països del món, respon al greu risc per al sistema econòmic que suposen els bitllets falsos, ja que una introducció massiva dels mateixos posaria en ziga-zaga la credibilitat del sistema monetari, i en el cas d'una divisa de referència com l'euro, tindria greus repercussions per a l'economia mundial. Per aquest motiu els acords internacionals per a la repressió d'aquest delicte es remunten al segle XIX, i totes les forces policials del món compten amb experts en la matèria, no essent la Capitania de Balears una excepció.