• dimecres 29 de març del 2023

EAPN espera un increment de peticions d'ajuda per accedir a una ocupació o habitatge

img

Govern i EAPN coincideixen en l'aposta pel decreixement turístic sense reduir l'impacte del sector sobre l'economia

PALMA, 13 Oct.

El president d'EAPN-Balears. Xarxa per a la inclusió social, Xavier Torrens ha assenyalat aquest dijous que l'entitat preveu al llarg de la temporada baixa un increment de les peticions d'ajuda per accedir a una feina, així com per accedir a un habitatge.

En una roda de premsa al Consolat de Mar després de reunir-se amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, Torrens ha assenyalat que ja s'estan rebent peticions d'ajuda i acompanyament. un hivern que es presenta complicat”.

Durant la trobada, Armengol i Santiago han presentat les mesures de l'escut social, que Torrens ha qualificat com a “imprescindibles i transversals”, encara que ha reclamat anar més enllà "amb més mesures que permetin avançar cap a la transformació del model productiu".

Aquestes mesures transformadores, ha afegit Torrens, passen ara per l'accés a l'habitatge que, segons ha argumentat, determinen a dia de avui els índexs de pobresa.< /p>

El president d'EAPN ha assegurat que les Balears compten amb una de les millors lleis d'habitatge i han demanat que es despleguin. Alhora ha assenyalat que la millora del sistema educatiu i l'aposta per la Formació Professional (FP) també és "interessant i necessari".

Alhora, ha destacat que el nou règim fiscal és positiu perquè incentivarà la investigació i la innovació.

La consellera Fina Santiago, per la seva banda, ha expressat la seva coincidència amb el posicionament de Torrens i ha explicat que moltes de les mesures de l'escut social van ser proposades i suggeriments del tercer sector.

En matèria turística, tant Santiago com Torrens han coincidit en la necessitat d'avançar cap al decreixement turístic, però sense reduir-ne l'impacte en l'economia ni en els llocs de treball, cosa que, segons la consellera exigeix ​​"constància, perquè no es fa en una legislatura o dues".

La consellera ha afegit que la millora de la qualitat de la vida de la ciutadania no pot dependre únicament dels serveis socials sinó d'una economia diferent.

To rrens, per la seva banda, ha reconegut la complexitat de reduir el pes del turisme al PIB de les Balears mentre s'incrementa la importància d'altres sectors productius.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago, s'han reunit aquest dijous amb representants de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social (EAPN-SE) de Balears, a qui han exposat les mesures que proposa l'Executiu com a escut social per a les persones més vulnerables davant l'alça de preus durant aquest hivern i les possibles incerteses macroeconòmiques derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Segons han recordat, les 25 mesures plantejades pel Govern sumen una inversió superior a 200 milions de euros i beneficiaran la majoria de la població balear.

En matèria d'Afers Socials i Esports, s'amplia un 15 per cent l'import mensual habitual dels beneficiaris de la renda social. durant els tres primers mesos del 2023, com ja s'havia fet l'abril d'aquest any fins al 31 de desembre del 2022.

La presidenta i la consellera han recordat que les Balears van ser líders amb l'establiment d'una renda social garantida ja el 2016, amb l'objectiu de garantir uns ingressos mínims que cobrissin les necessitats bàsiques de tota la ciutadania.

Des d'aleshores, ja s'han destinat 96,2 milions d'euros a aquesta mesura, que cal sumar als 43,8 milions del complement de les pensions no contributives. Per tant, Assumptes Socials ha fet una inversió de 149 milions d'euros per a la protecció social entre el 2016 i el 2022.

Paral·lelament a l'increment de la renda social garantida, les 9.161 famílies perceptores del bo tèrmic rebran dos pagaments extraordinaris de l'import habitual, que oscil·la entre els 82,92 euros i els 206,18 euros.

A més, la Conselleria d'Afers Socials gestionarà el nou ajut social de protecció als treballadors demandants d'ocupació, que es troben amb unes prestacions i uns subsidis que han perdut molt de poder adquisitiu en l'últim any. de 600€. Aquesta mesura beneficiarà 140.000 persones.

D'altra banda, el paquet de mesures presentat pel Govern també inclou iniciatives a favor de les persones amb situació de dependència i les seves famílies, com un altre dels col·lectius que necessiten més suport.

En primer lloc, la Conselleria d'Afers Socials eliminarà el copagament dels centres de dia i dels serveis d'ajuda a domicili fins al març del 2023.

En segon lloc, es pagaran dues pagues extraordinàries per a les persones que reben la prestació econòmica de cures a l'entorn familiar , una al desembre del 2022 i una altra al gener del 2023. Aquest conjunt d'accions repercutirà en l'economia d'aproximadament 20.000 famílies.

XOX

Notícies més vistes Avui