Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Ajuntament d'Artà retira la creu franquista de l'explanada de la Torre de Sant Miquel.

El  Ajuntament d'Artà retira la creu franquista de l'explanada de la Torre de Sant Miquel.

PALMA, 21 Març.

L'Ajuntament d'Artà ha retirat la creu d'homenatge als caiguts del bàndol franquista de la Guerra Civil de l'explanada de la Torre de Sant Miquel per complir amb el reial decret llei 10/2018.

Aquest tipus de monuments van sorgir al final de la Guerra Civil a tot l'Estat per ordre general del nou règim franquista, que donava instruccions clares per posar aquest tipus de creus a totes les localitats, amb una estètica determinada i dedicats només als caiguts del bàndol dels vencedors de la guerra, segons ha explicat el Consistori.

Durant el primer Ajuntament democràtic es va fer un canvi substancial, ja que es va substituir la placa amb la llegenda franquista per una nova per honorar així a "totes les víctimes de la Guerra Civil".

Però en el desenvolupament i evolució posteriors, van ser diverses les mocions als plens municipals que demanaven realitzar accions en aquesta qüestió ja que, al capdavall, "el monument havia estat dissenyat pel règim franquista en alabança als seus morts i deixava al marge les persones que van patir persecució i repressió durant la dictadura".

A més a més, el 2018, es va demanar a la Comissió Tècnica de la llei de Memòria i Reconeixements Democràtics que es pronunciés en relació a la creu dels Caiguts d'Artà. D'aquesta manera, es va incloure aquest monument al llistat dels elements contraris a la memòria democràtica de les Illes Balears, la qual cosa va comportar la retirada de símbols, llegendes i mencions franquistes com la que ha tingut lloc aquest dijous amb la retirada d'aquesta creu.