Notícies Balears.

Notícies Balears.

El 58% de la superfície de Son Busquets serà per a ús públic i el 42% restant serà per a ús privat. El 58% de la superfície de Son Busquets serà per a ús públic i el 42% restant serà per a ús privat.

El 58% de la superfície de Son Busquets serà per a ús públic i el 42% restant serà per a ús privat.

El 58% de la superfície de Son Busquets serà per a ús públic i el 42% restant serà per a ús privat.

Palma i Sepes han signat aquest dimecres el protocol per al desenvolupament del projecte de Son Busquets

Sepes es compromet a registrar el pla especial abans de l'estiu i a no retardar "en absolut" les obres

PALMA, 13 Març.

El 58 per cent de la superfície de Son Busquets es destinarà a equipaments i ús públic, tres hectàrees de les quals seran exclusivament zones verdes, i el 42 per cent restant serà per a ús privat.

Així ho ha explicat aquest dimecres en la presentació del pla especial de Son Busquets el director de Planejament i Agenda Urbana, Javier González, detallant que, dins de l'ús privat, es troben les 831 vivendes que contempla l'espai i al voltant de 670 places d'allotjament dotacional.

"És la creació d'un nou barri integrat a la ciutat" que dóna cabuda per a "2.500 nous habitants", segons ha calculat l'expert, destacant també que en aquest espai es dissenyen "equipaments i dotacions de zones verdes, no només les que estableix la llei, sinó amb ràtio superiors".

Durant la seva intervenció, González ha concretat altres aspectes que inclou el projecte Son Busquets, entre ells una illa de terciari d'oficines, dotacions esportives dimensionades, allotjaments dotacionals i edificis que seran dotacions públiques de cessió a l'administració local.

Això, ha continuat, s'integra en diverses places centrals que, un cop demolida la tanca que les envolta, "crearà un gran àmbit en què la ciutadania podrà desenvolupar les seves activitats".

El director ha enaltit, a més, que per a l'elaboració del pla especial de Son Busquets han centrat el seu treball en "atendre el model de ciutat de Palma" i tenint en compte un "horitzó de creixement" poblacional, de cara a 2040, d'al voltant de 50.000 habitants.

"Fent una ponderació de les persones que estan en edat d'emancipació, hi ha una necessitat aproximada de 42.000 vivendes en una dècada", ha indicat.

En aquesta línia, ha destacat que l'aportació que fa Sepes amb Son Busquets és de 831 vivendes, "recuperant un tros de ciutat amb el quarter, abandonat des de fa un quart de segle".

Les condicions prèvies trobades a l'iniciar el pla especial han estat, segons ha esmentat, arbres que han de mantenir; vials laterals que cal fer coherents amb l'plantejament interior; edificacions que aprofitar i integrar adequadament, o una tanca "que fa que aquesta part de la ciutat sigui hostil als ciutadans" i que serà demolida.

El primer en intervenir en l'acte ha estat el delegat del Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, que ha reconegut que "a problemes complexes, les solucions no són senzilles, i la solució del problema d'habitatge és complexa i no tot tan ràpida com un desitjaria".

Amb tot, ha destacat la importància de la "cooperació interinstitucional" i la "suma d'esforços, tant se val el color polític", per "millorar la vida de la ciutadania".

Així, ha expressat la seva satisfacció pel projecte de Son Busquets que, "sens dubte, serà un barri modern que unirà solucions d'habitatge assequible, d'equipaments públics, de zones verdes i de respecte als elements patrimonials".

"En definitiva, un barri modern que s'embarca molt bé a l'agenda urbana i que busquem tots perquè les ciutats cresquin amb criteri i sentit, preveient dificultats que puguin haver després", ha finalitzat.

Seguidament, la directora general de l'Entitat Estatal de Terres (Sepes), Leire Iglesias, i l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, han signat el protocol per al desenvolupament del projecte de Son Busquets, un espai d'al voltant de 110.000 metres quadrats adquirits per l'Estat per valor de, aproximadament, 50 milions d'euros.

Durant la seva intervenció, l'alcalde ha demanat involucrar tots els col·lectius Palma i barris adjacents, per ser "qui han patit l'abandonament d'aquest espai", en el desenvolupament del projecte.

Així, ha insistit que els ciutadans "es sentin part de la solució al problema" i que Son Busquets es converteixi "en una solució". "No podem equivocar-nos, hem de donar clavades", ha puntualitzat Martínez.

D'altra banda, Iglesias ha dit estar "segura" que el projecte serà una realitat "abans de quatre anys". "Tenim el compromís d'elaborar el pla especial i per a nosaltres és un plaer poder incorporar en el document aportacions per part del municipi", ha enaltit la directora general de Sepes.

En aquesta línia, ha reiterat que es compromet a tenir registrat "abans de l'estiu" el document del pla especial i que "tan aviat com sigui aprovat per les autoritats de les Illes", no es demoraran "en absolut en licitació de les obres".

"Són quatre anys de protocol, assumeixo el compromís. Abans de l'estiu hem de ser capaços de posar-nos d'acord i haver tancat tècnicament i tenir molt clar quin serà la proposta del document definitiu", ha finalitzat.

.