Notícies Balears.

Notícies Balears.

El 82% dels empresaris balears preveu augmentar la seva facturació malgrat la "incertesa" de l'economia.

El 82% dels empresaris balears preveu augmentar la seva facturació malgrat la

PALMA, 17 Març.

El 82% dels empresaris de les Illes Balears confia en augmentar la seva facturació malgrat la "incertesa" que generen qüestions com les tensions geopolítiques, la inflació o la política.

Així es desprèn de l'informe 'Perspectives Balears 2024' elaborat per KPMG en col·laboració amb la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), que revela, a més, que de cara als pròxims 12 mesos, el 58% dels enquestats creu que la seva empresa anirà a millor i un 4% creu que la seva organització evolucionarà a pitjor a curt termini.

D'aquesta manera, les previsions de cara a aquest exercici són especialment positives en matèria de facturació, amb un 82% augurant un increment, front al 71% de la mitjana nacional.

També s'observa en les perspectives d'augment d'inversió (62%), 12 punts per sobre de la mitjana dels empresaris espanyols. Més comtades són les previsions de plantilla, ja que el 38% preveu augmentar-les, dos punts menys que la mitjana nacional, tot i que el 56% la mantindrà.

El soci responsable de KPMG a les Balears, Ignacio del Río, valora les "bones dades" de les Balears el 2023, sent una de les comunitats que va registrar un major creixement, consecuencia dels "excel·lents resultats" del sector turístic, la qual cosa permet als empresaris balears "abordar el 2024 amb optimisme".

Amb tot, incideix en que també "són conscients que l'entorn econòmic i geopolític continua sent complex, per la qual cosa és necessari seguir avançant en la seva transformació per guanyar competitivitat i resistència".

La presidenta de CAEB, Carmen Planas, d'altra banda, assenyala que "entre els principals reptes que afronta el teixit empresarial balear hi ha millorar la productivitat a través de la innovació, la digitalització i la formació, per revertir la manca de mà d'obra qualificada i aconseguir fidelitzar el talent".

"També les polítiques d'habitatge que permetin l'arribada de professionals de diferents sectors i l'aposta irrenunciable per l'economia circular", afegeix.

Igual que el 2023, els directius a les Balears es mostren més optimistes que el conjunt dels enquestats a Espanya sobre la conjuntura actual de l'economia espanyola.

En aquest sentit, el 37% dels enquestats considera excel·lent o bona la situació actual, 11 punts més que la mitjana nacional (26%). Tanmateix, les previsions pels pròxims 12 mesos són més negatives, ja que el 51% dels directius de l'arxipèlag creu que evolucionarà a pitjor, front al 45% que així ho espera de la mitjana nacional.

Pel que fa a l'economia regional, el 64% dels seus directius qualifica la situació actual com bona o excel·lent, la qual cosa suposa un increment de 16 punts percentuals respecte a l'any anterior.

Tanmateix, les previsions a 12 mesos són més prudents que el 2023, ja que el percentatge d'aquells que preveuen que evolucionarà a millor es redueix en cinc punts (passa del 36% del 2023 al 31% d'aquest any) i el d'aquells que creuen que anirà a pitjor s'incrementa en set punts (del 13% de l'any passat al 20% del 2024).

Estretament relacionada amb el sentiment econòmic, la preocupació per l'augment dels preus es manté. Gairebé dos de cada tres enquestats (64%) afirmen que l'impacte de l'augment dels preus en els seus marges de beneficis ha estat alt o molt alt.

No és d'estranyar, segons l'informe, que, en valorar els principals riscos per les seves empreses en aquest exercici, destacin el cost de l'energia i la volatilitat dels preus de les matèries primeres (ambdues opcions amb un 33%) juntament amb les tensions geopolítiques (36%).

Pel que fa a les amenaces per l'economia espanyola, els preocupa especialment la inseguretat jurídica (47%) i la incertesa política (45%).

El document ressalta també que el binomi digitalització i talent s'aferma en les agendes corporatives de les companyies dels empresaris balears.

No només són les dues prioritats estratègiques més comunes entre els enquestats, tal com assenyala el 73% en el primer cas i el 65% en el segon, sinó també es marquen com els dos principals reptes, amb el 69% i 64%, respectivament.

Aquestes dades posen de manifest que els empresaris balears són conscients de la importància de comptar amb les últimes tecnologies, però també que sense les capacitats i habilitats necessàries, la transformació no culminarà amb èxit.

Pel que fa a la implantació de la intel·ligència artificial generativa, el nombre d'enquestats que preveu posar-la en marxa en el seu negoci en els pròxims mesos és del 42%, percentatge que triplica al de les companyies que ja ho han fet, que es troben en el 13%.

Pel que fa a les competències digitals, la nota que atorguen els empresaris i directius balears a l'adaptació digital de les seves companyies (6,8) es redueix una dècima respecte a l'any anterior, mentre que la valoració de les capacitats dels empleats no experimenta canvis (6,5).

Sobre les previsions d'operacions corporatives, els empresaris balears se mostren lleugerament més actius respecte a les dades de l'any passat, ja que el percentatge de directius que espera tancar adquisicions en els pròxims 12 mesos és del 27%, quatre punts més que en la passada edició.