Notícies Balears.

Notícies Balears.

El britànic que va alertar d'una falsa bomba en un avió amb destinació Menorca reconeix els fets: "Era una broma". El britànic que va alertar d'una falsa bomba en un avió amb destinació Menorca reconeix els fets: "Era una broma".

El britànic que va alertar d'una falsa bomba en un avió amb destinació Menorca reconeix els fets:

Defensa va haver de desplegar un caça i Fiscalia sol·licita per a ell una multa i indemnització de més de 100.000 euros

MADRID, 22 de gener.

El jove britànic que ha estat jutjat aquest dilluns per l'Audiència Nacional perquè al juliol de 2022 va alertar a través de les seves xarxes socials d'una falsa amenaça de bomba en un avió en el qual volava i que realitzava el trajecte de Londres a Menorca ha reconegut els fets però ha assenyalat que es tractava d'una broma entre amics i que la va fer en un grup privat de la xarxa social Snapchat.

Aditya Verma, a qui la Fiscalia imputa un delicte de desordre públics pel qual interessa una multa de 22.500 euros més una indemnització de gairebé 95.000 euros per al Ministeri de Defensa pels costos derivats del desplegament d'un caça que va escoltar aquest vol, ha assenyalat a preguntes del Ministeri Públic que quan anava a fer el 'check-in' del vol a l'aeroport de Gatwick va fer diverses fotografies i una d'elles la va compartir en aquest grup "privat" en el qual participaven un total de set amics de l'escola amb una frase que deia "de camí a explotar l'avió, sóc membre dels talibans".

El jove ha assenyalat reiterades vegades que aquest comentari el feia en un context privat i amb un grup en el qual habitualment bromejaven amb ell a causa del color de la seva pell pel seu origen indi. "No vaig pensar en cap moment en espantar les persones d'aquell vol perquè el grup era privat i aquest missatge no havia d'arribar a ningú més", ha explicat després d'indicar que ell i el seu grup d'amics es dirigien a Balears de festa després de acabar un període d'exàmens de molt estrès.

Segons el relat que fa la Fiscalia en l'escrit d'acusació, aquest missatge va ser captat pels serveis de seguretat del Regne Unit quan l'avió sobrevolava l'espai aeri francès, i van avisar a les autoritats espanyoles. Amb aquest avís, i davant l'amenaça de bomba, es va decidir desplegar l'Eurofighter per escoltar el vol.

Finalment, l'avió va aterrar a l'aeroport de Menorca al voltant de les 16.44 hores i, tal com va informar la Guàrdia Civil en una nota informativa, es va procedir a l'arrest del jove.

El jove, a preguntes de la seva defensa, ha assenyalat que quan va veure el reactor de l'Exèrcit acompanyant el vol va pensar que podia ser alguna maniobra relacionada amb la guerra de Rússia i Ucraïna atès que el conflicte s'havia iniciat poc abans. I ha recordat que el comandant del vol va explicar als passatgers del vol de la companyia EasyJet que "havia realitzat un error de comunicació i que havia enviat una senyal per error però que l'estaven arreglant i que els caça deixarien de seguir-los".

"Vaig pensar que era alguna cosa relacionada amb el conflicte", ha explicat, negant que en cap moment se li passés pel cap que tingués a veure amb la seva broma.

Després de l'encusat, els perits de la Guàrdia Civil han explicat que van analitzar el dispositiu del jove i que, tot i que van localitzar converses de WhatsApp en les quals s'interessava pels enfrontaments entre Pakistan i Índia i per les possibilitats d'un atemptat de l'Estat Islàmic en aquesta zona, no van observar res d'interès que el relacionés amb el radicalisme jihadista.

"No es va observar cap vincle amb el radicalisme ni amb la intencionalitat de posar una bomba, ni orquestrar-ho (...). Donava la impressió que va ser una broma", ha recalcat un d'ells.

Això han sumat que ells només van analitzar el telèfon del jove i que per tant desconeixen com va arribar a fer-se públic el missatge, tot i que han suposat que algun dels set membres del grup privat el compartiria amb tercers.

Aquesta teoria ha estat desmentida tant per l'encusat com per un amic seu, que ha explicat que quan algú del grup de Snapchat reenvia a tercers contingut del xat, sempre apareix un avís que es comparteix fora del grup, i en aquest cas mai es va arribar a produir.

D'altra banda, l'amic, que també volava en aquest avió, ha indicat que ell suposa que el missatge va ser captat pels serveis de seguretat britànics gràcies a la xarxa wifi de l'aeroport de Gatwick, encara que l'encusat en el seu torn de última paraula ha recordat que ell va utilitzar la seva xarxa privada i mai la de l'aeroport, però desconeixia si algun membre del grup la va utilitzar per veure el xat.

En el torn d'informes finals, i després d'elevar a definitives les seves conclusions, el fiscal ha posat el focus en què no es va tractar d'una broma sinó d' "una broma pesada" i que l'encusat sabia el que estava fent per la qual cosa "estava simulant" ser un talibà.

Al seu judici, l'article 561 del Codi Penal, que fa referència a les falses alarmes de bomba, tipifica aquesta conducta del jove, alguna cosa amb la qual ha coincidit l'Advocacia de l'Estat que dona per fet que la captació de la imatge per part dels serveis de seguretat britànics presumptament a través de la xarxa wifi es va realitzar de manera legal i suposa per tant "la publicitat necessària que integra l'article del Codi Penal".

Per la seva banda, la defensa ha indicat que la jurisprudència al respecte exigeix que la broma sigui creïble "i no ho és quan tots s'hi pugen a l'avió i quan s'hi sorprenen en veure el caça". L'encusat "no tenia intenció de mobilitzar els serveis d'emergències, era una broma en l'àmbit privat", ha subratllat.

En aquest sentit, ha apuntat que la multa que se li exigeix al seu client és desproporcionada i que la despesa derivada del caça ha de ser assumida en tot cas pel Govern britànic "per vulnerar la intimitat" del seu client.