Notícies Balears.

Notícies Balears.

El cap d'informàtica de l'Oficina Anticorrupció alerta del risc de pèrdua de dades per tancament "sense planificar". El cap d'informàtica de l'Oficina Anticorrupció alerta del risc de pèrdua de dades per tancament "sense planificar".

El cap d'informàtica de l'Oficina Anticorrupció alerta del risc de pèrdua de dades per tancament

PALMA, 2 d'abril.

El cap de l'Equip TIC i d'Anàlisi d'Informació de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears (OAIB) ha enviat un informe al Parlament i al Govern on adverteix del risc de pèrdua de dades amb un tancament "sense planificar i garantir la transició adequada" dels serveis.

El funcionari ha dirigit aquest informe al president del Parlament, Gabriel Le Senne, i al vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa; així com al director general de Funció Pública, Antoni Mesquida, i la secretària general de la Conselleria de Presidència, María José Bauzá.

Amb aquest escrit, el cap d'informàtica sol·licita una reunió urgent abans del tancament efectiu de l'Oficina, després de l'aprovació el passat dimarts al Parlament, de la llei que suposa la seva liquidació en un termini de sis mesos.

El funcionari exposa que és necessari continuar pagant una sèrie de serveis que formen la infraestructura informàtica de l'oficina fins que es traspassin les dades --la major part emmagatzemades a la núvol-- de manera efectiva. El cas de la seu electrònica "és crític" perquè totes les dades "es perdran si no es migren adequadament".

A més, el cap d'informàtica remarca que "per acabar de complicar encara més la situació", algunes funcions de l'Oficina les assumirà el Parlament --és el cas del Registre de declaracions-- altres funcions passaran al Govern --les denúncies en tramitació--, "però altres no les assumirà ningú", "denúncies finalitzades, per exemple".

A més, "la realització de l'auditoria que es té previst realitzar també serà problemàtica, si no hi ha ningú que tingui els coneixements de com funcionen els serveis, els comptes d'administrador de les diferents aplicacions, o com està organitzada tota la informació de les diferents àrees".

"El tancament de l'Oficina sense planificar i garantir la transició adequada d'aquests serveis que es presten majoritàriament a la núvol (aplicacions i dades), cap a les administracions que hagin de fer-se càrrec, suposaria una pèrdua de dades potencialment irreparable", alerta el cap de l'Equip TIC de l'Oficina, que expressa la seva preocupació per la "manca de previsió en el tancament" de l'organisme.

El treballador creu que almenys una part del personal hauria hagut de continuar en el seu lloc de treball fins que el traspàs de dades, funcions i competències s'hagués dut a terme. Va traslladar aquesta preocupació al director general de Funció Pública en una reunió personal al gener "però a dia d'avui sembla que no s'ha fet res per pal·liar aquest fet".