• dimecres 7 de juny del 2023

El Consell aprova la modificació del contracte del servei de gestió de residus sòlids urbans amb Mac Insular

img

La concessió tira endavant amb 24 vots favorables i vuit abstencions

PALMA, 28 Jul.

< p> El ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous la modificació del contracte d‟explotació del servei de gestió dels residus sòlids urbans de Mallorca amb l‟empresa Mac Insular, amb 24 vots favorables i vuit abstencions.

D'aquesta manera, es reprèn la col·laboració amb la concessionària Mac Insular, responsable dels residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús, després que l'empresa suspengués dimarts passat tots els contenciosos valorats en prop de 100 milions. /p>

Sobre això, la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, s'ha felicitat per "un acord molt positiu per a Mallorca" que suposa "un punt d'inflexió en la contractació d'aquest servei". "Resol una situació molt complexa i que hem estat capaços de desbloquejar, aportant una garantia jurídica que fins ara no teníem", ha declarat.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, qui ha afegit que "es recupera el sentit de la concessió" amb un contracte "transparent i aplicable", a més de posar fi al "conflicte legal existent, que podia acabar amb un resultat de penalitzacions del voltant de 100 milions que, sens dubte, afectarien la integritat de la institució".

"Malgrat la inflació econòmica actual i l'augment del cost de la vida, el meu compromís era mantenir el preu de la tarifa com el tenim ara (en valors del 2009) i, així, poder assegurar que el Consell està al costat de la ciutadania quan més ho necessita”, ha continuat la consellera Ribot.

recordar que l'origen de la problemàtica amb la concessionària es remunta al 2003, quan s e va subscriure un contracte que convertia Mac Insular a la concessionària per gestionar els residus de construcció, demolició, voluminosos i pneumàtics fora d'ús.

Segons el Consell, tot i que l'activitat no va començar fins al 2006 , "ja es podia veure en aquells primers anys que l'aplicació que es feia del contracte deixava l'empresa en unes condicions molt avantatjoses i sense marge de maniobra per a la institució". Per això, a partir del 2007 es van començar a buscar vies per reformular la relació amb Mac Insular.

Durant la legislatura del 2011-2015, la consellera de Medi Ambient va proposar declarar la nul·litat del contracte entre el Consell i la concessionària, però no es va aconseguir. El Consell Consultiu va resoldre que la nul·litat no era possible i que els problemes que presentava el contracte s'havien d'abordar per mitjà de la interpretació del contracte.

A partir de la legislatura del 2015-2019, es va fer una auditoria i consultoria econòmica, amb un valor proper al mig milió d'euros, les conclusions del qual no van arribar fins al primer any de la legislatura actual. A partir d'aquí, i seguint les recomanacions del Consell Consultiu, es va començar a interpretar el contracte amb Mac Insular.

Notícies més vistes Avui