• dilluns 26 de setembre del 2022

El Consell de LGTBI de Balears aprova un protocol per a policies locals d'atenció a víctimes de delictes d'odi

img

PALMA, 16 de juny.

El Consell LGTBI de Balears, presidit per la presidenta del Govern, Francina Armengol ha aprovat aquest dijous un protocol d'actuació per a les policies locals de les Illes que té per objectiu oferir una atenció adequada a les víctimes de delictes d'odi.

La mesura, que es recull dins de la llei contra la LGTBI-fòbia aprovada el 2016, servirà com a guia perquè els cossos policials tinguin eines per prevenir agressions per motius d'orientació sexual o identitat de gènere, així com també per actuar davant dels casos que es produeixin i saber com atendre les víctimes i com detectar la motivació d'aquests delictes.

En nota de premsa, el Govern ha recordat que el document havia estat aprovat prèviament per la Comissió de Coordinació de Policies Locals, en què estan representades totes les poli cies locals de Balears, i es va pactar amb la Fiscalia de delictes d'odi, "per la qual cosa el protocol disposa ja del vistiplau de la part policial i de la judicial".

Entre altres funcions, aquest instrument també pretén avançar en l'homogeneïtzació dels procediments d'actuació de les policies locals i facilitar la col·laboració d'aquest cos amb altres forces i cossos de seguretat de l'Estat, a més d'establir vincles amb la comunitat i els actors socials que garanteixin un clima de convivència i de rebuig a l'odi o la discriminació.

Amb l'aprovació d'aquest protocol, elaborat per l'Institut de Seguretat Pública de les Illes (Ispib), també s'ofereix als agents un document que incorpora totes les conductes penals o administratives que poden ser catalogades com a delicte d'odi i que indica quines són les estratègies per detectar-les en cas que es produeixi un incident.

D'altra banda, recull recomanacions que g arantitzen un tracte adequat per a les víctimes, eviten la doble victimització i asseguren la protecció de la intimitat i un acompanyament integral.

Ara, el Govern està treballant en el disseny d'una formació específica per a policies locals de totes les Illes perquè puguin aplicar aquest protocol amb més coneixement.

Després del ple, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha valorat aquest protocol com una eina "molt necessària i molt consensuada" "perquè "el cos més proper a la ciutadania tingui pautes a seguir per atendre possibles casos de LGTBI-fòbia, xenofòbia, racisme o qualsevol altre delicte d'odi".

A més, ha destacat que el protocol posa èmfasi en la prevenció i la protecció, i que serà una eina per aconseguir "que la ciutadania plural i diversa que som pugui viure en llibertat i sense por a agressions ni discriminacions".

Durant la celebració del ple del Consell de LG TBI també s'ha comunicat als participants la convocatòria d'ajuts per dissenyar i implementar projectes relacionats amb la diversitat i de gènere per eradicar el LGTBI-fòbia.

Disposa d'un pressupost de 80.000 euros i compta amb tres línies de subvenció, una destinada a dissenyar i implementar projectes sobre la diversitat sexual i de gènere a les empreses, una altra adreçada a la formació de professionals i una tercera destinada a investigar els problemes i les conseqüències que la LGTBI-fòbia genera a les Balears.