• divendres 31 de març del 2023

El Consell de Mallorca anuncia la "prehomologació" de la Ruta de Pedra a Sec GR-221

img


PALMA, 21 Oct.

El Consell de Mallorca ha rebut, a mans de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, els informes que acrediten la prehomologació de la Ruta de Pedra a Sec (GR-221).

Segons ha informat la institució insular aquest divendres en nota de premsa, aquesta homologació prova el compromís amb els estàndards de qualitat que ofereix la Ruta actualment pel que fa a manteniment i senyalització. A més, els informes obtinguts serviran per treballar amb les propostes de millora de la senyalització de cara a completar els propers mesos el procés d'homologació.

En detall, s'està treballant al tram que comprèn des de Deià fins al Port de Pollença en diferents etapes, com són la número 4, que va del Refugi de Can Boi al refugi de Muleta; l'etapa 5, del refugi de Muleta al refugi de Tossals Verds; l'etapa 6, del refugi de Tossals Verds al refugi de Son Amer; l'etapa 7, del refugi de Son Amer al refugi de Pont Romà i també la variant F del Pas Llis.

La vicepresidenta el Consell i consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que "és una gran notícia per al senderisme mallorquí poder anunciar que ja es té la prehomologació i que queda molt poc per completar el procés sencer".

Així mateix, ha considerat que, després de 20 anys de la seva creació , "era de justícia que fos homologada", alhora que ha previst que el procés es completarà en els primers mesos del 2023.

"La Ruta de Pedra a Sec (GR-221) és l'eix vertebrador de la Serra de Tramuntana i de la xarxa de refugis del Consell, i seguirem fent expropiacions per poder continuar amb la incorporació de nous trams de la Ruta”, ha remarcat Ribot.

Per la seva banda , la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha detallat que "la recuperació de camins i la seva senyalització permet a la població de Mallorca acostar-se als paisatges i al món rural i natural de la Serra de Tramuntana”.

Alhora, el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, ha valorat "molt positivament" poder homologar la Ruta, que ha descrit com "una de les joies per al senderisme a Mallorca i en què s'ha fet una feina de màxima qualitat".

"Esperem que en un futur es puguin obrir més trams que encara estan en mans de propietaris i que es puguin anar senyalitzant i homologant fins a completar tota la Ruta de Pedra a Sec (GR-221)", ha afegit Fanals.

< Segons el Consell, la principal raó per homologar-la és la seguretat dels caminants que la utilitzen. El segell de qualitat de Gran Recorregut (GR) indica que l'itinerari està senyalitzat de forma completa i permet l'autoguiat sense pèrdua i una acció de control i manteniment de les condicions del sender per part del promotor que en permet l'ús al llarg del temps .

Les sigles GR designen un sender de gran recorregut homologat, és a dir, un sender senyalitzat, de més de 50 quilòmetres, utilitzat principalment per excursionistes, que transita per llocs considerats d'interès paisatgístic, cultural, turístic, històric o social, entre d'altres.

Les marques Gran Recorregut, Petit Recorregut (PR) i Sendero Local (SL) estan registrades d'acord amb la Llei de marques i patents, i la Fedme és l'encarregada de posar-les a disposició dels promotors de camins que desitgin utilitzar-les mitjançant federacions autonòmiques.

La Ruta de Pedra a Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb el torn natural, cultural i paisatgístic de la Serra de Tramuntana. A més, està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i dirigit a un públic tan ampli com sigui possible.

D'acord amb el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta (PERPS), aquesta discorre per la Serra i està constituïda per un traçat principal de 170,74 quilòmetres, distribuïts en vuit etapes, vuit variants que sumen 128,82 quilòmetres. En total, tota la Ruta té una longitud de 299,56 quilòmetres.

Notícies més vistes Avui