El Consell demana al Govern l'execució de les sales d'arqueologia el 2024 i una subvenció per al Teatre Principal.

El Consell demana al Govern l'execució de les sales d'arqueologia el 2024 i una subvenció per al Teatre Principal.

PALMA, 29 Nov.

El Consell de Mallorca ha demanat al Govern central que en els pressupostos de 2024 consti el diner necessari per executar el projecte de museïtzació de les sales d'arqueologia del Museu de Mallorca, així com una subvenció directa per al Teatre Principal de Palma per a "pal·liar els efectes de la insularitat".

Així ho ha traslladat la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, aquest dimecres en una reunió a Madrid amb el Ministeri de Cultura per a traslladar les necessitats de l'illa i realitzar diferents peticions que afecten al departament de Cultura i Patrimoni.

Segons ha informat la institució insular en una nota de premsa, Roca ha assegurat que "la reunió ha estat molt cordial i satisfactòria" i que espera "actuacions ràpides per part del Govern d'Espanya".

En aquesta línia, la principal petició de la consellera insular al director general de Patrimoni Cultural i Belles Arts, Isaac Sastre de Diego, ha estat que en els pressupostos del 2024 consti el diner necessari, per part del Govern central, per executar el projecte de museïtzació de les sales d'arqueologia del Museu de Mallorca.

Es tracta d'un total de 14 sales que explicaran la història de Mallorca des de la prehistòria a l'islam. Sobre aquesta qüestió, Roca ha assenyalat que "la resposta de l'Estat ha estat molt positiva" i espera que "les instal·lacions s'executin el 2024 i les sales es puguin inaugurar el 2025".

A més, Roca ha expressat a Sastre de Diego la seva voluntat que es retornin a Mallorca algunes peces que ara mateix es troben en el Museu Arqueològic Nacional.

D'altra banda, ha demanat al Ministeri de Cultura que també es contempli en els pressupostos una partida per a la rehabilitació integral del Museu Etnològic de Muro i que es dugui a terme durant el 2024. La vicepresidenta del Consell ha rebut una resposta afirmativa per part del director general.

Un altre dels punts que s'han tractat en la reunió d'aquest dimecres ha estat la petició d'una subvenció directa per al Teatre Principal de Palma per a "pal·liar els efectes de la insularitat".

En aquesta línia, s'ha demanat a l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música una partida de 150.000 euros, que seria l'equivalent al 50 per cent del cost d'una òpera petita. Roca ha explicat que el Teatre Principal "és un dels teatres que més dimensió europea té a Espanya i necessita competir en iguals condicions que la resta de sales públiques del país a l'hora de produir".

Precisament, en la reunió s'ha parlat de la recentment anunciada creació d'una Comissió Mixta sobre Insularitat al Senat i al Congrés dels Diputats.

Finalment, la vicepresidenta ha fet dues peticions relacionades amb l'artesania de l'illa. Per una banda, ha reclamat "agilitat en la tramitació de les Indicacions Geogràfiques Protegides de productes artesans de Mallorca per poder protegir-los i promocionar-los en l'àmbit internacional".

Sobre això, Roca ha afirmat que ha obtingut "bona resposta" i que les dues parts s'han emplaçat a una reunió monogràfica sobre el tema més endavant.

D'altra banda, ha exigit la implementació d'ajuda logística i econòmica per assistir a fires internacionals amb l'objectiu que els artesans de Mallorca puguin facilitar la seva exposició i vendes a escala global.

.

Tags

Categoría

Illes Balears