• dimecres 7 de juny del 2023

El Consell destina 4 milions al projecte definitiu de la millora de la variant de la Ma-15, a Sant Llorenç

img

PALMA, 17 Jun.

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca ha presentat aquest divendres, a l'Ajuntament de Sant Llorenç, el projecte definitiu per a la millora de la variant del Ma-15 en aquesta població.

L'actuació suposarà una ampliació de la capacitat hidràulica del torrent a l'alçada del Ma-15 i una millora dels drenatges de la carretera per prevenir inundacions.

El pressupost de les obres rondarà els 4 milions d'euros i el termini d'execució serà de 12 mesos.

< p> A la presentació, que ha tingut lloc a l'espai 36 de Sant Llorenç, hi han assistit la presidenta del Consell, Catalina Cladera; el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano; la directora insular d'Infraestructures, Olga Martínez, i l'alcalde del municipi, Pep Jaume.

El Consell ha explicat que, després de les precipitacions torrencials que van tenir lloc el 9 doctubre de 2018 a Mallorca i que van afectar , molt especialment, a Sant Llorenç, els experts van coincidir que, a l'entorn, conflueixen diversos problemes que cal resoldre per evitar que, en cas de tornar a haver-hi pluges intenses, no torni a passar el mateix.

< p> En aquest sentit, es va comprovar, d'una banda, que la llera del torrent resulta insuficient en cas de pluges tan intenses. D'altra banda, durant dècades s'han construït moltes edificacions en espais inundables que s'haurien d'haver evitat.

Per part seva, el Consell ha desenvolupat una sèrie d'anàlisis i estudis previs al projecte, amb els quals ha pogut detectar que es podia millorar la capacitat hidràulica del torrent a l'alçada del Ma-15.

D'acord amb aquests estudis i informes dels experts, el Departament de Mobilitat ha redactat un projecte que proposa ampliar la capacitat hidràulica de l'obra de la fàbrica existent al Ma-15 i eliminar els terraplens que actuaven de presa. D'aquesta manera, l'objectiu del projecte és definir les actuacions necessàries que permetin ampliar la capacitat hidràulica de l'obra de drenatge transversal actual al torrent de ses Planes, sota la variant de la Ma-15 a Sant Llorenç des Cardassar.

>

La presidenta Catalina Cladera ha assegurat que “aquest projecte ja no té volta enrere”, després d'haver resolt “el més complicat”. "Som conscients que és una intervenció molt esperada al municipi. És un projecte que no és senzill, no n'hi ha cap a Mallorca d'aquest calat i ha portat molta feina i coordinació entre institucions", ha indicat.

Per la seva banda, el conseller Iván Sevillano ha expressat la seva satisfacció pel fet de donar llum verda per continuar la tramitació del projecte. "Encara que el projecte de carreteres no elimini del tot el risc d'inundació que pateix el municipi, sí que pot ajudar molt en el cas de possibles inundacions de cara al futur i teníem moltes ganes de poder fer la nostra part com més aviat millor", ha afegit.

D'acord amb el Departament de Mobilitat, l'obra de drenatge transversal existent té unes dimensions de 12x4,40 metres, atès que la cota d'aigües de la solera del marc existent es troba en una cota de més de 60,16 metres. Com a solució, es faran quatre marcs nous adossats a l'existent, dos al costat sud i dos al costat nord.

Es multiplica, per tant, la capacitat hidràulica de la infraestructura per cinc; en passar de 12 metres dample a 60 metres. Aquesta ubicació s'ha obtingut mitjançant la simulació hidrològica i hidràulica de l'obra amb les dades facilitades pel Servei de Gestió del Domini Públic Hidràulic.

Tot i que des de la perspectiva hidràulica, serien suficients quatre marcs, Mobilitat i Infraestructures ha decidit ampliar-los en una unitat més, per guanyar seguretat. Addicionalment i d'acord amb les prescripcions del Govern, es construiran murs recoberts de pedra natural al costat oest del torrent amb una longitud aproximada de 50 m cadascun.

L'alcalde de Sant Llorenç ha explicat que " és un projecte molt esperat”. "No podem evitar al 100% el risc d'inundació però sí que podem minimitzar els riscos i les conseqüències a través de projectes com aquest", ha assenyalat.

En un primer moment, el departament de Mobilitat i Infraestructures va enviar el projecte inicial a la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern per obtenir lautorització corresponent. Aquest projecte original va ser modificat pel Departament.

Després de diverses revisions, i fins a cinc versions del projecte desenvolupats per part del Departament de Mobilitat, finalment aquesta setmana, la darrera versió del projecte ha rebut l'autorització de la Direcció General.

"Ja comptem amb un projecte definitiu que ha estat informat favorablement per Recursos Hídrics aquesta mateixa setmana, per la qual cosa ja podrem començar els tràmits per aprovar formalment el projecte, iniciar les expropiacions corresponents i, a continuació, licitar les obres”, ha explicat Iván Sevillano.

Totes aquestes modificacions de projecte, que han estat necessàries per complir les prescripcions de Recursos Hídrics, han suposat, entre altres, eliminar del projecte les dues basses de laminació i el sistema de drenatge i pous que Mobilitat i Infraestructures havia plantejat al projecte inicial.

Per dur a terme el projecte d'execució es desviarà el projecte trànsit pel camí de servei paral·lel. Aquest desviament permet excavar el terraplè existent per a l'execució dels marcs sense haver de tallar la carretera.

Notícies més vistes Avui