Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Consell exposa el pergamí del 12 de setembre de 1276 sobre els drets i privilegis del Regne de Mallorca.

El Consell exposa el pergamí del 12 de setembre de 1276 sobre els drets i privilegis del Regne de Mallorca.

Galmés assegura que el Pacte va iniciar "una disputa política apoderant-se d'una festa que ha de ser de tots", sobre el canvi de data de la Diada de Mallorca

El pergamí es podrà visitar aquest dimarts i dimecres de les 10.30 a les 19.00 hores a la seu del Consell de Mallorca

PALMA, 12 de setembre

El Consell de Mallorca ha commemorat aquest dimarts l'atorgament dels privilegis del Regne de Mallorca i ha exposat el pergamí original del 12 de setembre de 1276 que acredita la confirmació dels drets i privilegis del Regne de Mallorca.

El president del Consell, Llorenç Galmés, ha inaugurat a les 09.00 hores l'exposició del pergamí original del 12 de setembre de 1276, acompanyat per alguns consellers executius i electes a la sala d'audiències del Palau del Consell de Mallorca.

Durant l'acte, el president insular ha assegurat que "en un dia com avui fa 747 anys, a l'església de Santa Eulària de Palma, tenia lloc un esdeveniment decisiu per aquesta terra". "Amb aquest atorgament, podem dir que s'inicia una època daurada per a Mallorca, basada en uns drets que regulaven la convivència dels súbdits d'aquell temps en termes molt avançats", ha afegit.

En aquesta línia, Galmés ha assenyalat que "el 12 de setembre va canviar el nostre devenir i va fixar les bases del que som i de la nostra forma de viure". Per tot això, segons ha continuat, "la celebració del 12 de setembre hauria de ser motiu de goig i germanor i no de discussió".

Així, ha destacat que aquest any no s'ha pogut celebrar el 12 de setembre de forma oficial pel "poc temps" que porta el PP en el govern d'aquesta institució, però ha assegurat que treballaran "intensament perquè així sigui l'any que ve".

A més, ha recordat que el 1997 "es va aprovar recuperar la data amb el suport de tots els grups polítics, excepte un, i 20 anys després, de manera unilateral i sense consens, la va canviar el Pacte d'esquerres, iniciant, així, una disputa política i apoderant-se d'una festa que ha de ser de tots".

La recuperació de la data a setembre, ha considerat Galmés, "és la voluntat dels ciutadans, que ho van traslladar a les urnes, i ho serà amb l'aval dels historiadors". "Una data que no s'hauria de haver canviat mai. El 12 de setembre és la festa de Mallorca", ha conclòs.

Després de la inauguració, s'ha fet l'ofrena floral a la tomba de Jaume II a la Catedral de Mallorca, encapçalada pel president de la institució insular.

L'exposició ha comptat amb la presència també de la presidenta del Govern, Marga Prohens; del president del Parlament, Gabriel Le Senne; de comandant general de la Zona Militar de Balears, Fernando Luis Gracia Herreiz; de l'alcalde de Palma, Jaume Martínez; i del director de l'Arxiu del Regne, Ricard Urgell.

Els ciutadans podran veure el pergamí aquest dimarts i dimecres de les 10.30 fins a les 19.00 hores a la sala d'audiències del Palau del Consell de Mallorca.