Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Consell Pesquer aprova propostes de la Conselleria per a la posada en marxa de la Comissió de Cogestió de Pesca Recreativa.

El Consell Pesquer aprova propostes de la Conselleria per a la posada en marxa de la Comissió de Cogestió de Pesca Recreativa.

PALMA, 28 Oct.

El Consell Pesquer ha aprovat aquest dissabte les propostes de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per a la posada en marxa de la Comissió de Cogestió de la Pesca Recreativa i el decret per crear la llicència de pesca marítima recreativa xàrter.

En nota de premsa, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha presentat aquest dissabte al matí, en la 36a reunió del Consell Pesquer de les Balears -principal òrgan col·legiat de caràcter consultiu en matèria de pesca marítima de les Balears- tres iniciatives de normativa pesquera -dues en matèria de pesca recreativa i una de pesca professional de cerco-, i dos estudis.

El conseller Joan Simonet ha afirmat durant la reunió que, com que la pesca marítima recreativa, amb gran tradició a les Balears, ha experimentat un desenvolupament important en els últims anys, "és una activitat que no es pot menysprear, ja que la practiquen desenes de milers de persones a l'arxipèlag".

En aquest sentit, ha assenyalat que "la pesca recreativa va estar molt desatesa a la legislatura anterior i ara, des de la Conselleria i, especialment des de la direcció general de Pesca, se li vol prestar l'atenció que es mereix, promovent per això una gestió sostenible de les poblacions de peixos, respectuosa amb el medi marí i harmònica amb la resta d'activitats, en particular la pesca professional".

Així, durant la celebració d'aquest Consell Pesquer, s'ha presentat l'ordre de creació de la Comissió de Cogestió de la pesca recreativa a les Balears, òrgan mitjançant el qual la Direcció General mantindrà informat al sector de la pesca recreativa de les iniciatives i propostes de la Comissió Europea i la Secretaria General de Pesca que els puguin afectar.

Una altra iniciativa en matèria recreativa que s'ha abordat aquest dissabte ha estat la presentació del decret per crear la llicència de pesca marítima recreativa xàrter, "amb la intenció de donar cobertura legal a una activitat lucrativa contemplada en la normativa estatal, però no en l'autonòmica", ha explicat el director general de Pesca, Antoni M. Grau.

Cal recordar que amb la mateixa norma s'aprofitarà per modificar la normativa de tres reserves marines d'Eivissa per permetre les competicions sense mort de pesca esportiva.

Quant a la pesca professional, s'ha presentat el decret de pesca de cerco en aigües interiors -que ja va ser anunciat el 2022- i que és l'adaptació de la norma estatal a les condicions de les Balears, amb embarcacions molt petites que limiten la seva activitat a l'illa de Mallorca.

Finalment, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural té clar que la gestió dels recursos naturals ha de basar-se en dades sòlides. Per això, en el Consell Pesquer s'ha presentat, d'una banda, una anàlisi dels resultats de les captures declarades en l'aplicació de mòbil Diari de Pesca Recreativa i, d'altra banda, el projecte Servei per al suport als Plans de Pesca de les Balears encarregat a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes, entitat que, juntament amb l'Irfap, es pretén que sigui la pedra angular en matèria d'investigació pesquera.

En el torn de precs i preguntes s'ha decidit la incorporació i posterior aprovació de creació d'una comissió per estudiar la profesionalitat del sector i l'inici d'una comissió per estudiar com ha anat la temporada de llagosta a les Balears.

Juntament amb el conseller Simonet i el director general Grau, han participat també del que ha estat el primer Consell Pesquer de les Balears d'aquesta legislatura, i que ha estat presidit per Miquel Socias, representants dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; de la direcció general de Ports i Aeroports; de l'APB; de la Federació de Cofrares de Pescadors de les Balears; les pròpies cofraries de les Balears; la Federació de Cofrares de Pescadors d'Alacant; la direcció d'explotació de la Llotja de Palma (Opmallorcamar); l'Institut Espanyol d'Oceanografia; associacions de conservació de la natura; la Federació Balear de Pesca; la d'Activitats Subaquàtiques; organitzacions de productors pesquers; l'associació de pescadors recreatius i sindicats amb representació en el sector.