• divendres 30 de setembre del 2022

El Consell presenta la nova rotonda d'accés a Raixa per millorar el trànsit i la riquesa mediambiental

img

L'obra ha previst aportar diversitat a la zona amb les noves estructures per a insectes pol·linitzadors

PALMA, 25 Jul.

El departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca finalitza les obres d'execució de la rotonda d'accés a Raixa, al municipi de Bunyola, adreçada a facilitar el trànsit i fer-lo més segur i aportar diversitat i major riquesa mediambiental amb les noves estructures per a insectes pol·linitzadors.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano; l'alcalde de Bunyola, Andreu Bujosa; i el gerent del Jardí Botànic de Sóller, Daniel Gallego, s'han dirigit aquest dilluns a la rotonda d'accés a Raixa per valorar la nova obra.

El conseller Iván Sevillano ha subratllat que finalitzar aquesta obra” la nova direcció de carreteres”, que deixa de banda els “megaprojectes del PP i de consum de territori”.

”Aquesta nova direcció millora, a més, la seguretat de la xarxa secundària, eliminant una intersecció perillosa. També afavorim l'ús del transport públic, a través de la construcció de noves parades, a més d'un pas de vianants, que aportarà seguretat per a les persones que vulguin creuar”, ha detallat Sevillano.

Per la seva banda, Catalina Cladera ha apuntat que se sent satisfeta de poder acabar una altra intervenció que “millor respon a una necessitat dels veïns i conductors”. "Guanyem un espai més en seguretat perquè s'elimina una intersecció perillosa que era un punt negre a la nostra xarxa viària d'una manera amable amb l'entorn".

"És una mostra d'allò que volem incorporar en les intervencions a les nostres vies; més seguretat, més opcions per al transport públic i mesures respectuoses mediambientalment” ha afegit.

D'altra banda, Sevillano ha posat en valor la col·laboració amb l'Imedea i el Jardí Botànic de Sóller per revertir la situació de declivi mediambiental i afavorir la preservació i la proliferació dels insectes pol·linitzadors a l'entorn, la presència dels quals ha minvat en els darrers anys de manera dràstica, segons ha detallat el Consell.

< p> D'aquesta forma es millora, segons l'Imedea i el Jardí Botànic de Sóller, la capacitat pol·linitzadora de l'entorn amb les espirals de plantes aromàtiques, així com els anomenats "hotels d'insectes", estructures de fusta que s'omplen amb ca nyes i altres elements naturals de diferents mides, perquè puguin niar.

Com informa el Departament de Mobilitat i Infraestructures al comunicat, la nova rotonda remodela la intersecció que hi ha de la carretera Ma-11 al camí de Calbet transforma una intersecció en forma de T amb carril central d'emmagatzematge i espera, en una rotonda completa, per la qual cosa s'eliminen tots els girs a l'esquerra, que suposaven un punt de perill.

La nova infraestructura compta amb dos carrils de circulació i s'han disposat dues noves parades d'autobusos, situades a banda i banda de la Ma-11, així com voreres de dos metres d'amplada per millorar la seguretat i la comoditat dels usuaris.

La calçada d'accés a Raixa també s'ha redissenyat, i ha conformat un accés més segur a la finca pública, situat aproximadament a 30 metres de la rotonda. D'aquesta manera, es permet que dos vehicles llargs es puguin creuar a l'accés a Raixa sense interferir en el trànsit de la rotonda.

El pressupost d'aquesta infraestructura ha estat de 798.600 euros i el termini d'execució ha estat sis mesos. Les obres s'han aconseguit fer sense afectar el trànsit en cap moment, segons el Consell.