• dimarts 21 de març del 2023

El Consell pretén que el refugi antiaeri ubicat a l'antic edifici de carreteres sigui visitable

img

El refugi tenia cabuda per a un centenar d'homes i dones que es protegien dels bombardejos

PALMA, 8 Oct. < /p>

El Consell de Mallorca pretén que el refugi antiaeri ubicat a l'antic edifici de carreteres, que tenia cabuda per a un centenar d'homes i dones que es protegien dels bombardejos, sigui visitable.

Segons ha informat el Consell aquest dissabte en una nota de premsa, la institució treballarà perquè el refugi antiaeri ubicat a l'antic edifici de carreteres sigui visitable. El conseller insular Javier de Juan ha assenyalat que “aquest patrimoni històric s'ha de donar a conèixer perquè tothom conegui el passat recent i que ningú oblidi el que significa viure una guerra civil”. L'objectiu és que el públic pugui accedir a aquest refugi antiaeri, tal com es pot fer al de l'edifici del Palau del Consell.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha assegurat que "és bé donar a conèixer un patrimoni tan singular, relacionat amb un període tan important com és la guerra civil”. I, ha afegit, la seva obertura al públic "permetrà explicar el passat més recent des del mateix lloc on un centenar de persones es refugiaven dels bombardejos".

De Juan ha explicat que es podrà recuperar el refugi antiaeri quan aquest edifici tingui un nou ús, ja que el disseny inclou la seva conservació i reparació perquè es pugui visitar sense cap mena de problema. Actualment està tancat. Previsiblement en un futur, l'edifici albergarà el servei de la Direcció Insular d'Igualtat i Diversitat.

En aquest cas no es tracta d'un refugi públic, sinó que era per protegir els treballadors i la gent que hi havia en el moment, "tot i que no es negava l'entrada a ningú", ha assenyalat per part seva l'investigador Bartomeu Fiol. Els refugis antiaeris públics tenien l'entrada des del carrer.

Fiol és l'expert que fa la conferència i la visita guiada que es fa al refugi del Palau del Consell, que ja han visitat unes 120 persones. Aquesta activitat gratuïta sempre ha completat aforament. A la conferència, Fiol va explicar la història dels refugis de Palma i el context en què es van construir. Després, en grups reduïts de 20 persones, es va visitar el refugi situat sota l'escala d'honor del Palau.

A Palma, durant la Guerra Civil, es van construir uns 130 refugis públics i més de 600 particulars. Finalitzada la guerra, la majoria es van encegar, i amb el temps van quedar oblidats.

Notícies més vistes Avui