Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Consell preveu iniciar en uns 11 mesos el projecte de la variant d'Artà, que costarà 5,6 milions d'euros.

El Consell preveu iniciar en uns 11 mesos el projecte de la variant d'Artà, que costarà 5,6 milions d'euros.

PALMA, 12 de març.

El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimarts el projecte de la variant d'Artà, la construcció de la qual es preveu que pugui començar, un cop acabada la tramitació i adjudicació d'obres, en uns 11 mesos per un valor de 5,6 milions d'euros.

D'altra banda, la institució insular ha informat que la reforma de l'avinguda Costa i Llobera començarà el mes de maig.

Ambdós projectes, segons ha ressaltat el Consell, són molt importants perquè suposen una millora significativa per a la mobilitat de la comarca i, especialment, el municipi d'Artà.

Pel que fa a la variant, el pressupost és de 5,6 milions i es espera que la construcció, un cop acabada la tramitació i adjudicació d'obres, pugui començar a executar-se en uns 11 mesos. Amb aquesta obra es desafectarà el trànsit de l'interior del casc urbà d'Artà.

Pel que respecta a la reforma de l'avinguda de Costa i Llobera, amb un pressupost de 745.314 euros, les obres s'adjudicaran en les properes setmanes. Consistiran en la reforma del ferm, en sembrar arbrat nou i canviar la decoració.

Es tracta d'una via primordial per al trànsit de la comarca del Llevant, ja que tots els vehicles que van a Capdepera i Cala Ratjada, entre altres llocs, hi circulen.

"Les obres de reforma de l'avinguda començaran el mes de maig; en les properes setmanes quedaran adjudicades i significarà una millora molt significativa per a Artà, ja que es farà un reforç del ferm de tota la via i s'adequarà tot el seu entorn", ha anunciat el president del Consell, Llorenç Galmés.

Igualment, ha explicat el projecte de la variant, del qual ha destacat que "suposarà desafectar el trànsit de dins del casc urbà d'Artà de la majoria de vehicles que ara es dirigeixen cap a l'ermita de Betlem i el Parc natural de Llevant, i preveu la construcció d'un carril cívic per fomentar la mobilitat sostenible".

D'aquesta manera, ha afegit, aconseguiran "un dels fites marcats aquesta legislatura", com és "desembossar Mallorca i millorar la mobilitat i qualitat de vida per a tots els mallorquins".

Aquestes dues actuacions suposaran una inversió del Consell al municipi d'Artà d'uns 6,5 milions d'euros. La institució insular cedirà a l'Ajuntament els vials de les vores i uns aparcaments situats a l'avinguda de Costa i Llobera.

Les obres consisteixen en adequar la Ma-15 (Capdepera-Cala Ratjada) al seu pas per l'avinguda de Costa i Llobera d'Artà, entre el quilòmetre 67,9 i el 68,7. Es substituirà el paviment asfàltic i l'andana, que actualment presenta un gran deteriorament.

A més, es sembrarà arbrat, es retiraran els pins actuals i s'intervindrà en els bulevards de la via. També s'implantarà un sistema de reg nou.

En l'actualitat, la carretera Ma-3333 que comunica el nucli urbà d'Artà amb l'ermita de Betlem i el Parc de Llevant obliga a travessar per l'interior del casc urbà, amb carrers de secció reduïda, que constitueix un trànsit dificultós.

Aquest trànsit obligat per l'interior del poble augmenta les molèsties als residents i amb la construcció de la nova variant prevista es veurà reduït, segons ha indicat el Consell.

El projecte està en fase d'expropiacions, aquest dimecres acaba el període d'exposició pública i les obres podrien començar en uns 11 mesos.

La variant de població, desenvolupada en el nou projecte de construcció, comença a la carretera d'Artà-Capdepera i acaba a la intersecció de l'ermita de Betlem. La longitud aproximada de l'actuació és de 800 metres, amb dos carrils de 3,50 metres, acotades reduïdes d'un metre i bermes de 75 centímetres.

Es crea un eix cívic entre el camí de sa Siquia i l'aparcament de sa Clota (cap a l'ermita de Betlem), que facilitarà l'accés peatonal des del centre del poble cap a l'ermita de Betlem, i donarà continuïtat cap al pavelló esportiu, el Punt Verd i el Parc de Bombers.