• divendres 3 de febrer del 2023

El Consell promou la "ciència ciutadana" amb un taller de conscienciació sobre el medi marí de sa Dragonera

img

PALMA, 12 Ago.

El Consell de Mallorca ha promogut la "ciència ciutadana" " amb un taller de conscienciació sobre el medi marí del Parc Natural de sa Dragonera, en què han participat 15 persones amb l'objectiu de descobrir la natura "des d'una altra perspectiva".

En una nota de premsa, el departament insular de Sostenibilitat i Medi Ambient ha anunciat la celebració del taller 'Sa Dragonera se submergeix en la ciència ciutadana', que ha comptat amb la col·laboració d'Observadores de Mar, la Xarxa Dragonera Blava, el Certamen Audiovisual per a la Conservació del Mar Balear (MARE), la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la fundació Marilles i Save the Med.

L'objectiu de l'activitat és apropar el concepte de “ciència ciutadana” a totes les persones interessades a contribuir al coneixement científic ia descobrir el Parc Natural "des d'una altra perspectiva".

Concretament, una de les finalitats és buscar espècies rellevants per a projectes científics, fer-los una foto i pujar-la a la plataforma Observadores de Mar i aportar dades útils per a la investigació .

En aquest sentit, el Consell ha convidat la ciutadania a publicar les seves fotografies marines durant tot l'any en aquesta plataforma i ha agraït la cessió de les càmeres per part de MARE.

Per al Consell, la ciència ciutadana és una oportunitat de fer recerca per als “no científics” i connectar amb la ciutadania. A més, ajudarà la investigació a generar dades de manera conjunta amb els equips de recerca del medi marí.

La consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat la importància de promocionar activitats que " fomentin la ciència ciutadana i ajudin a crear consciència sobre la fragilitat del medi marí i la necessitat de protegir-lo".

"Sa Dragonera i les aigües que l'envolten demostren que aquest Parc Natural és un paradís de la biodiversitat, que hem de contribuir a conservar entre tots perquè les generacions futures en puguin gaudir", ha afegit Ribot.

Per la seva banda, la coordinadora del programa de ciència marina balear de la fundació Marilles, Sandra Espeja , ha recordat que "tothom pot aportar el seu granet de sorra".

"Persones que no són professionals de l'àmbit científic, de tot tipus de perfils i edats, poden participar i contribuir al coneixement dins de la ciència", ha a fatitzat.

D'altra banda, la biòloga i coordinadora del programa Xarxa Dragonera Blava, de Save the Med, Yaiza Santana, ha explicat aquesta activitat suposa “una oportunitat única de documentar l'evolució de la vida dins de la reserva marina".

"Sense suport no aconseguirem plasmar tot el que està passant. És per això que la ciència ciutadana i aquests tipus d'activitats són clau per poder veure i mostrar com és el procés de recuperació del medi marí”, ha conclòs Santana.

Finalment, el Consell ha subratllat que , des de va crear la Reserva Marina del Freu de sa Dragonera el 2016, hi ha hagut "un increment molt considerable de la quantitat i de la mesura dels peixos".

Notícies més vistes Avui