• dijous 30 de març del 2023

El Debat de Política General de les Balears centrarà l'actualitat d'aquesta setmana

img

PALMA, 2 Oct.

El Debat de Política General de les Balears, que estarà marcat per la situació econòmica actual, centrarà l'actualitat política d'aquesta setmana al Parlament, atès que se celebrarà entre els dies 4 i 5 d'octubre.

La sessió plenària començarà dimarts a les 10.00 hores, amb la intervenció de la presidenta del Govern, Francina Armengol, que no podrà durar més de 90 minuts.

Durant la intervenció de la presidenta Armengol, es preveu que aquesta anunciï mesures per ajudar les famílies i els ciutadans de les Balears a fer front a la inflació, mitjançant ajudes fiscals i directes, amb l'objectiu de poder contraposar un pla de mesures "més efectiu" per a famílies mitjanes i treballadors amb les rebaixes fiscals que proposa el PP i que, segons l'executiu autonòmic, "afavoreixen qui més en té".

L'endemà, ja dimecres, serà quan els grups puguen donen intervenir al ple de la Cambra, començant pel PP, seguit d'Unidas Podemos, Ciutadans, MÉS per Mallorca, Vox, El PI i Grup Mixt. El PSIB serà l'últim a intervenir-hi, atès que és el grup al qual pertany la presidenta del Govern.

Habitualment, cada grup que conforma l'arc parlamentari té un temps màxim d'intervenció de 30 minuts, i la presidenta balear compta amb un torn de rèplica.

Pel que fa als temes que els grups parlamentaris preparen de cara al Debat de Política General, destaca la política fiscal.

L'Impost de Turisme Sostenible (ITS), el Règim Especial de les Balears (REB), l'habitatge, el sistema sanitari o la gestió dels fons europeus també estan entre les qüestions més repetides pels grups parlamentaris per a les properes sessions.

La política fiscal serà la que centrarà gran part del Debat de Política General, com demostra que l'oposició ja hagi reclamat aquesta setmana a la presidenta Francina Armengol que anunciï una baixada d'impostos durant aquest període.

En aquesta línia, s'espera que el portaveu del Grup Popular, Toni Costa, se cent re a abordar "els problemes que preocupen al carrer, derivats especialment de la crisi de preus".

A més, Costa incidirà en els temes on "malgrat disposar de més recursos que mai ha faltat gestió per part del Govern” i també recordarà les propostes que ha anat fent el PP, com les baixades d'impostos, especialment per a rendes mitjanes i baixes.

El popular ha recordat sobre això que el PP ha presentat un nou paquet de mesures urgents en què es recull una reforma fiscal per compensar la inflació, especialment a les rendes mitjanes i baixes, on destaca la rebaixa de l'IRPF a les rendes inferiors a 30.000 euros i la posada en marxa noves deduccions, entre d'altres.

Per la seva banda, el portaveu del PI-Proposta per les Illes Balears, Josep Melià, ha avançat aquesta setmana que demanarà al Govern que deflacti l'IRPF per a les rendes baixes i mitjanes.

"Considerem que aquesta mesura fiscal ja s'hauria d'haver adoptat fa temps. És escandalós que les administracions públiques estiguin augmentant la seva recaptació tributària a causa de la inflació i no facin res per les persones que tenen més dificultats per arribar a finals de mes”, va censurar Melià.

A la mateixa línia , es va expressar la coordinadora autonòmica i portaveu parlamentària de Ciutadans (Cs), Patricia Guasp, qui espera d'Armengol faci una "autocrítica real no disfressada de complaença" i "anuncis no reciclats". presidenta que anunciï una deflactació de l'IRPF i "un compromís ferm" per part del Govern d'Espanya per desenvolupar fiscalment el Règim Especial de les Balears (REB).

A diferència de l'oposició, la portaveu del Grup Socialista, Pilar Costa, ha recordat que el PSIB està en contra d'aplicar una baixada "generalitzada" d'impostos, ja que "la desaconsellen les principals autoritats econòmiques d'Europa".

A la mateixa línia , Unides Podem preveu, durant el Debat, posar en valor "habe r aconseguit tant a l'Estat com a Balears negociar per als pressupostos una fiscalitat, on els que més en tenen paguin més”.

Finalment, en matèria de fiscalitat, el portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Josep Ferrà, va destacar aquesta setmana que els ecosobiranistes són més partidaris de plantejar bonificacions o ajudes que de rebaixar l'IRPF.

MÉS portarà també al Debat de Política General de les Balears la necessitat de replantejar el model turístic de les Illes , per a això el coordinador de la formació, Lluis Apesteguia, considera que cal augmentar l'ITS que, ha censurat, es manté igual malgrat anys de pujades de preus i del cost de la vida.

En aquest sentit, també defensa la necessitat de destinar una part d'aquest impost a la compra d'establiments turístics pertanyents a l'oferta obsoleta, donar les places de baixa i fer servir aquests espais per al interès general; així com, també, de destinar-lo a incentivar nous sectors econòmics que acullin els treballadors turístics.

Així mateix, des de MÉS defensaran altres mesures que creuen que poden ajudar a replantejar l'actual model productiu, com ara abandonar la promoció turística per substituir-la per campanyes de conscienciació, regular restrictivament tot inclòs, i seguir amb les mesures per impedir el turisme d'excessos; modificar la zonificació per impedir l'atorgament de cap llicència als nuclis declarats saturats, augmentar la inspecció, i millorar condicions laborals al sector; apostar per eliminar totes les places existents a la borsa i pressionar l'Estat per aconseguir una disminució del trànsit aeroportuari, i una redistribució dels vols.

A la diversificació del model productiu de les Balears es preveu que es refereixin també , durant el Debat, des d'Unides Podemos. El grup parlamentari destacarà la necessitat de "posar fre a aquest efecte que l'excessiva pressió turística exerceix sobre el territori".

Unidas Podemos posarà també en valor els resultats de la seva gestió, destacant que "el sector primari i l'industrial han crescut, s'ha accelerat la transició energètica i s'ha acostat la democratització de l'energia a la ciutadania”. Tot això, si bé, mostrant-se conscients que "queda molt camí per recórrer".

Finalment, des del Grup Unides Podem se centrarà part de la seva intervenció al Debat, en matèria d'habitatge. Doncs, encara aquest no com l'últim d'aquesta legislatura, sinó com el debat "per fixar objectius de la propera legislatura de govern progressista".

En aquest sentit, plantejarà diverses mesures amb què pretén assolir que es regulin els preus del lloguer i posar al mercat els 70.000 habitatges buits que hi ha a les illes. "Per això", han conclòs des del Grup, "es necessiten polítiques públiques que apostin per rehabilitar edificis davant de la construcció".

XOX

Notícies més vistes Avui