• dissabte 3 de juny del 2023

El GOB demana al Consell que retiri la seva Ruta dels Fars perquè "intensificarà la turistificació d'espais naturals"

img
PALMA, 11 Oct. El grup ecologista GOB ha demanat al Consell que retiri la Ruta dels Fars que està impulsant en considerar que augmentarà "un increment de pressió humana molt important al litoral", en una illa ja "superpoblada", i "intensificarà la turistificació dels espais naturals". /p>

El GOB ha presentat al·legacions al pla especial d'ordenació que dóna forma a aquesta ruta senderista, impulsada pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient que encapçala Aurora Ribot. La ruta discorre principalment pel litoral sobre 283 quilòmetres entre Cala Rajada i el Port d'Andratx.

Els ecologistes consideren "una fal·làcia" la pretensió recollida al pla que la ruta "no ha de servir per incrementar el nom de turistes, sinó per fer un canvi de model".

Davant d'això, el GOB argumenta que crear qualsevol nova oferta contribueix a incrementar la pressió sobre els recursos i considera que "sembla que es persegueix" augmentar els turistes en temporada baixa, cosa que per si sola "no contribuirà a un canvi de model si no es minva la pressió estiuenca". En aquest sentit, considera que aquest darrer objectiu està "fora de l'abast" del projecte.

A més entenen que la Ruta augmentarà la pressió humana sobre el litoral, "incrementant els impactes que ja pateix aquesta zona en una illa súperpoblada". Els ecologistes critiquen que en el projecte no es presenta cap aproximació al nombre d'usuaris previstos ni a la capacitat de càrrega dels diferents trams i espais pels quals discorre la Ruta, encara que és evident que la creació i promoció d'una oferta de lleure del mateix tipus sens dubte generarà un increment molt important del nombre de persones que faran ús dels espais pels quals discorre".

En aquesta línia, el GOB incideix que la ruta "afectarà de forma substancial a espais naturals emparats per diferents figures de protecció. Uns 73 km de la Ruta (el 26 per cent del traçat) se situen en espais de rellevància ambiental (LIC, ZEPA, parc natural), mentre 47 més (17 per cent del traçat) ho fan dins d'ANEI o AANP. p>

Igualment, el GOB adverteix que encara que la major part de la Ruta discorreria per camins públics ja existents, el traçat discorre també per terrenys privats, en alguns casos per camins que no estan actualment oberts al trànsit públic i "en els que per tant la intensitat de trànsit es multiplicaria considerablement”. A més, creuen que incentivarà el tràfic de bicicletes tot terreny i cavalls per camins que fins ara tenien bàsicament un ús de vianants. de repercussions ambientals”. Per exemple, el GOB ha ressaltat que es preveuen diferents tipus d'infraestructures, com ara refugis, aparcaments i miradors, "tot i que no es concreten a nivell cartogràfic ni es detallen en absolut".

De la mateixa manera, es parla de trams de nova construcció, "però no s'indiquen a la cartografia ni es realitza una avaluació detallada de les seves conseqüències ambientals com correspondria".

Finalment, el GOB dubta de la capacitat del Consell per gestionar la Ruta un cop implantada. La previsió de partida per manteniment anual al pla és de 37.664 euros, "una quantitat que sembla força escassa per mantenir els més de 283 km de traçat".

A més consideren encara "més greu" " que no es prevegi cap partida econòmica per a la vigilància, "de la qual depèn que es pugui garantir l'efectivitat de les mesures preventives i correctores per evitar impactes importants", com el soroll que pugui afectar la fauna, escombraries, el ús incontrolat de foc, l'abandó del traçat de la Ruta accedint a àrees ambientalment sensibles, o la circulació amb bicicleta o cavall per trams en què només estaria permès el trànsit a peu.

Per tot això, el GOB ha presentat un plec d'al·legacions sol·licitant la retirada del pla.

Notícies més vistes Avui