• dijous 2 de febrer del 2023

El Govern aportarà als consells insulars 553 milions d'euros, 124 més que l'any passat

img

IBIZA, 7 Oct.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assenyalat aquest divendres que l'aportació a els pressupostos autonòmics destinada al Consell d'Eivissa creixerà el 2023 en 17 milions respecte al 2021 fins a assolir els 77,8 milions d'euros per a l'any que ve. En conjunt, els consells insulars rebran 553 milions d'euros, 124 més que l'any passat.

Armengol ha fet aquestes declaracions després de la reunió mantinguda a Eivissa amb el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, i amb el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, així com amb membres de la institució insular.

Per la seva banda, el president del Consell dEivissa, Vicent Marí, ha remarcat que aquest increment en el pressupost de 2023 suposarà que els comptes del Consell d'Eivissa es mantinguin, "ja que compten amb 16 milions de liquidació de conveni de carreteres i el pressupost del Govern per al 2023 suposaria uns 17 milions d'euros més que aquest 2022.

D'altra banda, el Consell d'Eivissa ha aprofitat la trobada amb Armengol per posar sobre la taula altres temes com sobre transport públic, i han demanat col·laboració al Govern per intentar que la nova concessió de transport públic sigui d'emissions zero ".

En aquesta línia, el p resident del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, ha destacat que “és una voluntat política de totes les parts tendir a la mobilitat zero i des del Govern ens han assegurat que es pot estudiar a través del Pla d'Inversions Estratègiques de les Illes Balears” ".

Durant la roda de premsa han subratllat que a la reunió s'han tractat altres temes com el 30% de l'Àrea Ambiental de Cana Putxa, que el Consell d'Eivissa reclama al Govern". "Entenem que és l'administració més gran la que ha de cedir a favor de tots els eivissencs i amb aquest pensament seguim negociant, amb flexibilitat per les dues parts", ha remarcat Marí.

Pel que fa a les residències i el traspàs de les mateixes, ja que Eivissa és l'únic lloc de Balears on el Govern encara gestiona aquests espais, Marí ha assegurat que hi ha voluntat d'assumir les competències, però “ara mateix hi ha una diferència molt gran econòmica respecte a la proposta del Govern i als càlculs del Consell, al voltant del 50%”.

D'aquesta manera, Marí ha considerat que “serà molt complicat arribar a un acord en aquesta legislatura”; mentre que Armengol ha admès que és una "anomalia que el Govern segueixi gestionant residències" encara que no coincideix que no es pugui tancar l'acord aquesta legislatura. "Sí hi ha voluntat, es pot tancar i seria una cosa molt positiva", ha assegurat.

APORTACIONS ALS CONSELLS INSULARS

En conjunt, el Govern preveu aportar als consells insulars el volum més gran de finançament fins ara a través del proper projecte de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma per al 2023, amb un augment global del 28,8% respecte a l'any 2022.

L'increment conjunt serà de gairebé 124 milions d'euros, fins a assolir un nou màxim de 553 milions d'euros, si s'aproven els pressupostos de la CAIB del 2023.

Aquesta aportació més gran als consells a través de els pressupostos autonòmics suposarà per al Consell Insular de Mallorca assolir un finançament de 392,4 milions d'euros, amb un increment de 87,9 milions respecte al 2022. En el cas del Consell Insular d'Eivissa puja a 77,8 milions (17, 2 milions més que aquest any); el Consell Insular de Menorca augmenta fins a 71,5 milions (15,9 més), i el Consell Insular de Formentera s'incrementa fins a situar-se en 11,4 milions d'euros (2,5 milions més que aquest any).

En conjunt, aquesta millora en l'aportació de la Comunitat Autònoma per al 2023 representa un increment de prop del 104% respecte al finançament que van rebre els consells el 2015, i suma per al proper any gairebé 283 milions més que aquest exercici, en què el finançament aportat a les institucions insulars era de 270,4 milions.

Les dades que s'avancen avui són les transferències de la Llei 3/2014, de finançament dels consells, a partir de la previsió d'ingressos no financers i de recursos liquidats de 2021. Aquest augment del finançament permetrà que els consells puguin desenvolupar més polítiques socials i econòmiques i desplegar actuacions que permetran fer front a una etapa marcada per la inflació i les conseqüències de la invasió russa a Ucraïna. El Govern, amb aquests recursos, reforça la capacitat financera dels consells i les polítiques que duen a terme.

Notícies més vistes Avui