El Govern aprova el decret que regula la pesca marítima i el marisqueig a les zones de la Xarxa Natura 2000.

El Govern aprova el decret que regula la pesca marítima i el marisqueig a les zones de la Xarxa Natura 2000.

Aprovades modificacions puntuals d'altres quatre decrets relacionats amb la pesca.

PALMA, 15 des.

El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el decret que regula la pesca marítima i la maricultura a les zones que integren la Xarxa Natura 2000.

La finalitat és que en tota la Xarxa Natura 2000 declarada pel Govern hi hagi la mateixa normativa en matèria de pesca i que es faciliti la seva aplicació a les administracions i el compliment als interessats, segons ha informat el portaveu de l'Executiu balear, Antoni Costa, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

En concret, quan entri en vigor el decret, si es tracta d'una reserva marina, s'aplicarà la normativa de les reserves marines si és més restrictiva. Pel que fa a la pesca recreativa, s'aplicarà la mateixa normativa que fora de la Xarxa.

En relació amb la pesca artesanal, per a la palangra, de febrer i fins a juliol s'aplicaran mesures per evitar la captura accidental del baldrit balear o virot.

Així mateix, per a les xarxes d'enramall, es fixarà un període màxim d'estada al mar de 24 hores i s'obligarà a retornar al mar amb rapidesa tots els restes d'algues coral·lines.

Amb aquest decret, pel que fa a la pesca de arrastre, allà on sigui possible practicar-la per profunditat, distància de la costa i tipus de fons, les barques hauran de dur portes pelàgiques. A més, s'establiran períodes d'adaptació de dos anys en la pesca amb palangra i de cinc anys en la d'arrastre per adaptar-se a la normativa.

D'altra banda, el Consell de Govern ha aprovat aquest divendres la modificació puntual de quatre decrets més relacionats amb la pesca i el medi marí.

Detalladament, s'ha modificat el Decret 22/2016, del 22 d'abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola de Balears. Així, es permetrà que l'assegurança obligatòria sigui la mateixa que la prevista en la normativa estatal.

Igualment, es modifica el Decret 22/2018, de 6 de juliol, que regula el desembarcament, la primera venda, la trazabilitat i el control dels productes pesquers a l'arxipèlag. Així doncs, s'incrementa el valor de la compra màxima als punts de primera venda de 50 a 300 euros, sempre que sigui per a consum propi, amb l'objectiu de facilitar la venda directa als particulars.

S'ha realitzat també una modificació al Decret 55/2022, de 19 de desembre, pel qual es regula el busseig en les modalitats professional, extractiva, científica i per a fi de servei públic en aigües marítimes i continentals de Balears.

La finalitat de la modificació és promoure la investigació científica marina, facilitant la pràctica del busseig científic mitjançant la presentació d'un certificat acreditatiu d'experiència.

Finalment, s'ha aprovat modificar el Decret 19/2019, del 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals de les Illes. En aquest sentit, es podrà començar la temporada del jonquet o morguer el pròxim 18 de desembre, atenent les condicions establertes per la Comissió Europea.

Tags

Categoría

Illes Balears