El Govern autoritza 43 milions d'euros a Balears per finançar la gratuïtat del transport públic.

El Govern autoritza 43 milions d'euros a Balears per finançar la gratuïtat del transport públic.

MADRID/palma, 5 Set.

El Govern ha autoritzat una subvenció de 43 milions d'euros a Balears per finançar la gratuïtat del transport públic i impulsar així la mobilitat col·lectiva i contribuir a "alleujar la butxaca dels ciutadans" davant del "elevat preu de l'energia i els combustibles".

Així ho ha acordat aquest dimarts el Consell de Ministres a proposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, dins d'un expedient que també inclou el transport públic de Canàries, que rebrà 81 milions d'euros.

Es tracta d'una mesura paral·lela a la finançament per part de l'Estat d'un descompte del 30 per cent en el preu dels abonaments i títols multimodalitat del transport públic terrestre i en el qual les comunitats autònomes havien d'aportar, al seu torn, un descompte que ascendís al 50 per cent dels títols.

"En el cas de Canàries i Balears, en reconeixement del fet insular, amb la finalitat de fer efectiu el principi de solidaritat establert a la Constitució Espanyola, l'ajuda s'amplia fins a finançar la gratuïtat d'aquests títols per a viatgers recurrents", es llegeix en un comunicat difós pel Consell de Ministres.

L'ajuda contempla l'obligació de les comunitats autònomes de destinar l'import de les ajudes a compensar a les administracions o empreses gestores dels serveis de transport terrestre col·lectiu per la pèrdua d'ingressos derivada de la gratuïtat dels abonaments i títols multimodal.

El Govern ha assegurat que la mesura s'emmarca en les iniciatives que ja ha dut a terme amb anterioritat per "alleujar la butxaca dels ciutadans" davant del "elevat preu de l'energia i els combustibles", que afecta especialment a la mobilitat diària.

Així mateix, el Govern ha explicat que d'aquesta manera "s'incentiva" l'ús del transport públic col·lectiu en la mobilitat obligada, permetent utilitzar "un mode més segur, econòmic i sostenible que el cotxe particular".

També és, segons el Consell de Ministres, "més just en termes socials, més inclusiu i té un impacte positiu en l'economia i la indústria". A més, és una "peça clau" per aconseguir els objectius climàtics i de reducció d'emissions i de millora de la sinistralitat viària.

Categoría

Illes Balears