Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Govern constata una disminució del consum d'oli d'oliva, ous i llet des de 2018.

El Govern constata una disminució del consum d'oli d'oliva, ous i llet des de 2018.

PALMA, 3 de gener.

Un estudi sobre el consum i la procedència dels aliments a Mallorca 2023, encarregat per la Direcció General de Sobirania Alimentària -ara Qualitat Agroalimentària i Producte Local-, ha reflectit un descens de productes com l'oli d'oliva, els ous o la llet, entre d'altres, des del 2018 entre els consumidors de l'illa.

L'objectiu principal d'aquesta investigació era conèixer l'actitud dels consumidors de l'illa després de la pandèmia, en relació a la procedència dels aliments que compren, així com conèixer el grau de consum de les diferents categories d'aliments i la procedència dels mateixos, segons ha informat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural en un comunicat.

A més, es pretendia observar, en comparació amb l'estudi elaborat el 2018, l'evolució de la influència que exerceix origen dels productes en la decisió de compra dels consumidors de Mallorca, cosa que han qualificat de manera "molt positiva", ja que en totes les categories d'aliments més de la meitat dels enquestats manifesta la seva preferència per consumir productes d'origen local.

Unes dades que, en paraules del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, posen de manifest que el consumidor "valora i demanda cada vegada més el producte local".

El treball de camp es va desenvolupar a Mallorca i es van entrevistar a 1.019 persones residents a Mallorca -un 79,98% dones i un 20,02% homes- que compraven aliments, el doble d'enquestats que el 2018.

Les dades de l'estudi reflecteixen que, en l'evolució de la cistella de la compra des del 2018 fins al 2023, no hi ha grans variacions en la relació a la compra d'aliments d'origen vegetal, ja que d'un 100% de les persones enquestades asseguraven consumir-los el 2018, enfront del 99% de 2023.

No obstant això, en relació amb els aliments d'origen animal, disminueix el consum de carn --del 97% al 94%--, peix --del 95% al 93%--, ous --del 99% al 93%-- i llet --del 96% al 91%--, que la Conselleria ha indicat que es pot atribuir a "un augment de preu d'aquests productes, significativament superior en comparació amb la pujada que han patit la resta de productes alimentaris".

D'altra banda, s'observa a més un increment del consum de formatge --del 90% al 95%-- però una baixada "molt important" en la compra d'oli d'oliva --del 99% al 83%--, cosa que relacionen amb "l'increment dels preus". Pel que fa al vi, baixa lleument la seva compra del 56 al 55%.

En relació amb l'evolució de la influència de l'origen en la decisió de compra (2018-2023), excepte en la sal i el vi, els compradors han evolucionat a favor de la compra d'aliments originaris de les Balears, especialment en el cas de la carn --del 42% al 66%--, formatge --del 63% al 85%--, peix --del 41% al 70%--, llet --del 34% al 50%-- i oli d'oliva --del 55% al 69%--.

"S'ha vist també una millora de la predisposició de les persones de Mallorca cap a la compra d'aliments de les Balears, però aquesta predisposició no sempre es materialitza en la compra real, ja que el que manifesten els consumidors no es correspon amb les dades de comercialització", ha subratllat Llabrés.

En aquest sentit, des de Qualitat Agroalimentària i Producte Local han insistit que treballen amb el sector per "millorar la indicació d'origen dels productes de les Balears" i així "evitar la confusió del consumidor", a més de "fer una promoció intensa del producte local, perquè la intenció de compra que manifesta el consumidor es faci més efectiva".

.