Jesús Jurat i Vicenç Vidal presenten les esmenes de les Balears a la Llei Estatal de Memòria Democràtica, que ara comença la tramitació al Senat
PALMA, 16 Set.
El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, i el senador de designació autonòmica per Balears Vicenç Vidal, de MÉS per Mallorca, han presentat aquest divendres les esmenes territorials de Balears a la nova Llei de Memòria Democràtica, en què demanen que Sa Feixina, a Palma, sigui declarat monument contrari a la memòria democràtica.
En una nota de premsa, la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha indicat que les esmenes presentades han estat registrades aquest dilluns per Vidal al Senat, on la Llei comença la tramitació.
La Conselleria ha explicat que el Fortí és un complex d'edifici s que entre 1936 i 1941 va ser utilitzat com a presó de republicans i lloc de repressió i extermini, on van ser assassinades desenes de persones per defensar la República i la democràcia. A més, el Govern hi vol instal·lar un espai d'interpretació de la memòria democràtica.
També ha demanat al Govern incloure en aquest Catàleg l'edifici que va ser la casa d'Emili Darder, l'últim alcalde republicà de Palma, i la seva cessió a l'Ajuntament, en entendre que aquest espai necessita ser gestionat pel Consistori per a activitats d'acord amb la finalitat pròpia de la Llei de Memòria Dmocràtica.
Així mateix, la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica del Govern ha sol·licitat la declaració dels monuments de S'Esplanada (Maó) i de Sa Feixina (Palma) com a elements contraris a la memòria democràtica.
El primer, situat a la Plaça de S'Esplanada de Maó, en terrenys de titularitat estatal del Ministeri de Defensa, perquè va ser un monument construït pel franquisme per enaltir el règim dictatorial i utilitzant, a més, mà d'obra forçosa republicana. El segon, ubicat al Parc de Sa Feixina de Palma, per ser un monument construït pel franquisme per glorificar la tripulació del creuer 'Baleares', responsable del bombardeig de la població civil a la carretera de Màlaga a Almeria, el 1937 .
Jurado ha subratllat que les polítiques de Memòria Democràtica a Balears van "en la bona direcció, però encara hi ha àmbits en què s'ha de seguir treballant, entre ells alguns elements de titularitat estatal". "Aquest és el motiu d'aquestes esmenes a la Llei: explicitar les principals demandes al text de la Llei, per poder assegurar els avenços que s'han de donar", ha afirmat.
el senador Vidal ha assegurat que la valoració del gruix de la societat civil centrada en la lluita per la memòria és “molt positiva” i ha destacat que, a més de la casa de Darder, el Fortí d'Illetes, Sa Feixina i Sa Esplanada de Maó, han presentat 18 esmenes més, que fan un total de 22, "fruit de la preocupació que experts i teixit associatiu memorialista tenen respecte a les competències autonòmiques de la matèria i l'atenció a les víctimes". p>
A més, Vidal ha recordat que s'ha sumat a les demandes d'altres grups referents a la consideració de Joan Carles I com a hereu de Franco oa la devolució de locals i centres socials confiscats pel franquisme.