• dijous 2 de febrer del 2023

El Govern destina 15 milions d'euros del Pla de Transició Energètica al sector nàutic per descarbonar-lo

img

PALMA, 30 juny.

La Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha posat a disposició del Pla sector nàutic 15 milions d'euros del Pla d'Inversions de Transició Energètica de Balears (Piteib) per a la seva descarbonització.

Així ho ha informat el vicepresident i conseller, Juan Pedro Yllanes, durant la visita aquest dijous a la drassana de llaüts 100% elèctrics de l'empresa Medvolt Marine, segons ha explicat el Govern en nota de premsa.

En concret, el Piteib inclou un programa de 70 milions d'euros centrat a fer front als principals reptes de la insularitat, com són la mobilitat sostenible, la descarbonització del mar i cicle de l'aigua.

En aquest sentit, Yllanes ha indicat que la línia 3 d'aquest programa, centrada en la descarbonització del mar, inclou específicament que de aquests 70 milions, 15 són exclusivament per a la descarbonització del sector nàutic.

"L'electrificació de les embarcacions va en consonància amb els objectius marcats pel Govern balear, el Govern de l'Estat i la Unió Europea, i som conscients que la mobilitat és un dels grans emissors i és vital començar i facilitar-ne la descarbonització, que ha d'anar lligada també a una descarbonització dels ports", ha dit el conseller.

Així mateix, ha sostingut que tenen el deure “de cuidar i protegir” l'entorn balear, especialment el marítim, en un lloc que viu directament de la Mediterrània. "Aquestes actuacions van en aquesta direcció, inclouen la perspectiva mediambiental i la sostenibilitat en un sector que encara té molt de camí per recórrer", ha reiterat.

Per la seva banda, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha manifestat que cal aprofitar els fons europeus per transformar l'economia i que la visita d'aquest dijous és un exemple que es pot “apostar per una indústria verda que ajudi a complir els objectius climàtics de reducció d'emissions ".

Aquesta línia pretén l'electrificació dels ports de Balears i la instal·lació d'energies renovables al mateix port o en un entorn urbà proper per proveir aquesta electrificació.

persegueix fomentar que les embarcacions s'adaptin a una combustió menys contaminant i, alhora, ajudar a crear un pol industrial per accelerar la implantació d'empreses que puguin crear llocs de treball “estables i de qualitat”.

< p> Amb aquestes inversi ons pot fomentar-se la fabricació d'embarcacions de zero emissions a les Balears per millorar el teixit industrial sostenible de la comunitat, així com l'adquisició d'embarcacions per a particulars i empreses, i també sistemes de propulsió elèctrics per a embarcacions existents, han destacat des del Govern. /p>

Finalment, han afegit que pretén donar suport a projectes de caràcter innovador al mar, que també poden ser un actiu en la transició energètica, tant en producció com en emmagatzematge d'energia renovable en relació amb el mar, com poden ser l'aprofitament d'energia marina a ports, hidrogen renovable aplicat a la mobilitat marítima, descarbonització d'alguna línia de transport marítim o altres actuacions de caràcter innovador.

Notícies més vistes Avui