Un total de 27 projectes es finançaran amb 138,3 milions que provenen de la recaptació de l?impost
< p>El GOB i Amics de la Terra s'abstenen a la votació i el Consell d'Eivissa vota en contraPALMA, 28 Oct.
El Govern destinarà el proper any 2023 fons del Impost de Turisme Sostenible (ITS) a l'impuls de les obres del tren de Llevant, a facilitar l'accés a l'habitatge a les Balears o la Facultat de Ciències de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
són alguns dels 27 projectes que la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible (CITS) ha aprovat aquest divendres per ser finançats amb 138,3 milions d'euros que provenen de la recaptació d'aquesta taxa.
estat detallats aquest divendres, en una roda de premsa, per part del president de la Comissió i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball o, Iago Negueruela, i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.
Des del Govern han assegurat que tots els projectes aprovats compleixen amb els objectius fixats i marcats a la llei que regula l'impost i es emmarquen dins les prioritats establertes al Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible per al període 2023, aprovat el juliol passat i que conté les prioritats establertes al Pla Estratègic d'Inversions Illes Balears 2030.
Així, el Pla anual d'Impuls de Turisme Sostenible ha prioritzat els projectes relacionats amb el Pla Estratègic d'Inversions, com ara: la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic; l'accés a l'habitatge; l'economia blava sostenible, la biodiversitat marina i les ciències del mar; la biomedicina i ciències de la salut; la mobilitat sostenible; l'economia circular o projectes de R+D+I.
El conseller Negueruela ha detallat les quatre línies principals d'actuació que s'abordaran en aquesta convocatòria de l'ITS. Per a projectes relacionats amb l'aigua i el medi ambient es destinaran 47,8 milions d'euros, fet que suposa el 52% del total de les actuacions.
En matèria de mobilitat sostenible, el Govern destinarà 30 milions a impulsar les obres del tren de Llevant i la mobilitat amb energies netes (hidrogen).
A més, es destinaran 30,36 milions d'euros a facilitar l'accés a l'habitatge atès que, segons el Govern, " una de les principals externalitats del turisme i això exigeix actuar contra l'impacte que té sobre els preus”.
Finalment, la quarta línia d'actuació principal serà la diversificació econòmica, amb projectes com la Facultat de Ciències de la UIB, que comptarà amb 13,38 milions, així com ajudes a la innovació i l'economia circular, a les quals es destinaran 9 milions més.
Negueruela ha mostrat la seva satisfacció després de l'aprovació del Pla Anual i ha assegurat que és "un dia important" per a Balears, perquè "gràcies a l'ITS la s Illes poden afrontar millor i solucionar les externalitats provocades pel turisme”. En aquesta línia, ha valorat el repartiment que s'ha fet de la recaptació total de l'impost: “S'ha fet una aposta clara pel cicle de l'aigua, el medi ambient i la mobilitat sostenible, així com per diversificació econòmica, amb importants inversions a totes les illes".
Per la seva banda, Rosario Sánchez ha manifestat la seva satisfacció pel resultat de la convocatòria i ha destacat que es compleix amb el pla dʻacció fixat, alineat amb el Pla dʻInversions Illes Balears 2030. A més, la consellera ha recordat que l'ITS és una part molt important a l'hora de consolidar inversions estructurals per a Balears.
Entre els 27 projectes nous, n'hi ha 14 que preveuen inversions a totes les illes, per un import total de més de 72 milions dʻeuros. A aquesta quantitat cal sumar les inversions directes a cadascuna de les quatre illes, que es distribuiran de la manera següent: 46,7 milions d'euros per a Mallorca, amb vuit projectes propis; 10,2 milions per a Menorca, amb tres projectes propis; 6,67 milions per a Eivissa, amb quatre projectes propis; i 1,25 milions per a Formentera, amb un projecte propi.
Si se sumen els imports dels projectes propis i dels projectes per a diverses o totes illes, la inversió per illes destinada a projectes nous és la següent : Mallorca, amb inversió de 99,18 milions d'euros; Menorca, 18,98 milions; Eivissa, 17,78 milions; i Formentera, 2,39 milions d'euros.
La Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible està integrada per representants del Govern, dels consells insulars, de la Federació d'Entitats Locals de Balears (Felib), dels agents socials i econòmics, de la Universitat de les Illes Balears, del Consell Agrari Interinsular i d'entitats socials, culturals i mediambientals.
Negueruela ha destacat que els projectes a finançar amb la recaptació s'han aprovat per “una àmplia” majoria dels membres de la Comissió. Concretament, la proposta ha comptat amb 16 vots a favor, tres abstencions (com el GOB o els Amics de la Terra) i un en contra (Consell d'Eivissa). "No calia polititzar la votació", ha dit en referència al Consell d'Eivissa.
La decisió s'elevarà al proper Consell de Govern perquè sigui ratificada.