• dimarts 6 de juny del 2023

El Govern destina més de 1.000 milions a les Balears dels fons europeus

img

PALMA, 3 Ago.

El Govern ja ha destinat a les Balears un total de 1.020 milions d'euros dels fons europeus Next Generation, que pràcticament quadrupliquen la inversió assignada el 2021, que va ser de 288 milions d'euros.

En una nota de premsa de Delegació del Govern a les Balears s'ha explicat que d'aquests més de 1.000 milions d'euros, uns 676 milions són de gestió directa per part de la comunitat autònoma i 45 milions més els executa l'Estat directament, a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, mentre que 299 milions d'euros més procedeixen dels fons React-EU.

< p> A més, segons l'últim informe 'Complint' per a la rendició de comptes, les illes s'han vist compensades amb altres instruments per dinamitzar la seva economia, com el repartiment dels fons de finançament a comunitats i entitats locals, dels quals han rebut més de 611 m illons d'euros, o els 80 milions del sistema de compensació de l'IVA.

La delegada del Govern a Balears, Aina Calvo, ha recalcat que les xifres demostren que els fons europeus “estan arribant a tots els sectors de les illes i posen de manifest l'èxit de tots i totes en una gestió eficaç i eficient dels mateixos, amb un èmfasi especial en reptes del present com la digitalització".

Entre les principals inversions d'aquest període per a l'arxipèlag figuren 197 milions per a projectes innovadors en energies renovables, autoconsum i mobilitat elèctrica; 28 milions més per a la implantació de l'ORA ambiental a Palma i del servei de lloguer de bicicletes públiques a Eivissa, o els 50 milions d'euros per millorar la competitivitat turística.

D'altra banda, s'han impulsat projectes de especial interès, com ara les obres del Parador d'Eivissa i de la nova depuradora de Palma, i la inauguració de la planta d'hidrogen renovable de Lloseta.

També han destacat els més de 57 milions d'euros que l'Estat dedicarà a polítiques actives docupació per als ciutadans de Balears, i els gairebé 19 milions destinats al Pla de Modernització de la Formació Professional. Els prop de 27 milions d'euros del programa MOVES III assignats a les illes o els 5 milions del Pla Corresponsables --que inclou finançament segons criteris d'insularitat-- són altres inversions destacades que s'han autoritzat, fins ara, el 2022.< /p>

Els fons europeus han possibilitat el reforçament de l'economia i la protecció de la població davant les conseqüències internacionals de la guerra a Ucraïna. Així, gairebé 5.000 residents a les Balears han rebut l'ajuda de 200 euros per a aturats o persones amb rendes baixes.

Es tracta d'una de les mesures del Pla Nacional de Resposta aprovat pel Govern, que també manté el 15% addicional de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que a l'arxipèlag beneficia 15.107 persones. Sobre l'IMV, a les illes es desenvoluparan quatre projectes d'itineraris d'inclusió que arribaran a 1.235 destinataris directes.

Altres instruments del segon paquet de mesures del pla de xoc són el bo social elèctric, amb 16.193 perceptors a el primer semestre, o l'augment del 15% aplicat a 12.144 titulars de pensions no contributives a l'arxipèlag.

Pel que fa a l'ocupació, la delegada del Govern ha destacat que l'impacte positiu de la reforma laboral es reflecteix a les estadístiques, on l'últim any s'ha invertit la proporció de la temporalitat, i set de cada 10 contractes són indefinits, segons les últimes xifres, corresponents al juliol.

Aquesta tendència s'ha reforçat amb la protecció especial que l'Executiu va brindar a treballadors a ERTE i autònoms durant la crisi sanitària de la Covid-19. Entre l'abril del 2020 i el juny del 2022, es van destinar més de 861 milions d'euros a les successives pròrrogues dels ERTE a les illes, mentre que 3.313 professionals per compte propi es van beneficiar fins al febrer de les prestacions extraordinàries per a aquest col·lectiu, per un import global de 324 milions a Balears.

Notícies més vistes Avui