• dijous 1 de desembre del 2022

El Govern destinarà 825 milions el 2023 al descompte de resident de les Balears i les Canàries

img

MADRID/PALMA, 6 Oct.

L'Estat destinarà 825 milions d'euros el 2023 a les bonificacions al transport marítim i aeri que gaudeixen els residents a Balears, Canàries, Ceuta i Melilla, segons consta al Projecte de Pressupostos Generals (PGE) que ha presentat aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

Es tracta de bonificacions legals del 75% aplicable a les tarifes dels transports de trànsit regular directe amb la Península o del 50% en trajectes interinsulars. En el cas de les Balears, el Govern assumeix el 25% restant en els trajectes interinsulars perquè també estiguin bonificats al 75%.

Al conjunt d'Espanya, les subvencions al transport arribaran al 2023 a una dotació de 3.419 milions, cosa que representa un increment del 25,7% respecte al 2022, principalment per pagar els 660 milions d'euros que costa el manteniment de la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i Mitja Distància per a viatgers freqüents.

Segons consta al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2023, aquesta nova partida també inclou una subvenció de 3,6 milions d'euros per compensar Renfe per la creació del nou títol multiviatge bonificats al 50% per als trens Avant i algunes línies d'AVE.

Renfe també rebrà 1.009 milions d'euros com a compensació a les obligacions de servei públic que assumeix, i s'hi afegeixen 301 milions d'euros per compensar les obligacions de servei públic de rodalies i em dia distància prestats a Catalunya l'exercici 2021 que van ser transferits a la comunitat autònoma des de l'1 de gener de 2010.

Al transport urbà i metropolità, durant el 2023 rebran ajuts l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona ( 109 milions d'euros), la comunitat autònoma de les Canàries (48 milions d'euros), el Consorci Regional de Transports de Madrid (127 milions d'euros) i l'Autoritat del Transport Metropolità de València (38 milions d'euros).

L'augment del pressupost per a les subvencions respon a l'objectiu del Govern d'incrementar la quota del transport públic davant del cotxe per descarbonitzar l'economia i, alhora, reduir la dependència energètica de Rússia i els seus combustibles fòssils.

>

Notícies més vistes Avui