• divendres 31 de març del 2023

El Govern es reuneix aquesta tarda amb representants del Comerç per explicar les mesures davant la crisi energètica

img

"Ara mateix no estem en condicions d'afrontar despeses per sobre del que ha pujat el cost de la vida", assevera el president de Pimeco, Toni Fuster

Des de Pimem-Comerç insisteixen que la normativa s'ha de complir "per tots en les mateixes condicions"

PALMA, 4 Ago.

>

El Govern es reuneix aquesta tarda, a partir de les 17.00 hores, amb representants de les patronals del Comerç a les Balears per explicar les mesures aprovades per l'Executiu central per fer front a la crisi energètica.

Per part de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica hi seran presents el director general de Comerç, Miguel Piñol, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

Pel que fa al sector comercial estarà representat per Afedeco, CBC, Pimem Comerç, Pimeco i Anged. Des de Pimeco, el seu president, Toni Fuster, ha asseverat que "ara mateix" els comerços no estan "en condicions per afrontar despeses per sobre del que ha pujat el cost de la vida".

Fuster s'ha referit, en declaracions a Europa Press, a diversos exemples de comerços en què la temperatura de 27 graus acordada pel Govern és "excessivament alta". Així, ha subratllat que en una perruqueria amb assecadors i planxes de pèl o en una fleca amb un forn industrial ja s'eleva "molta" la calor.

A més, ha continuat, "la sensació tèrmica no és igual a les Balears, on influeix el factor humitat, que a Madrid o Toledo”. "Aquestes mesures implica que molts comerços tinguin l'obligatorietat de fer inversions en compres d'aparells elèctrics i no és el moment de fer-ho", ha recalcat. Amb tot, han confiat a esperar la reunió de aquesta tarda amb el Govern per si té "algun marge de maniobra" davant d'aquesta norma estatal.

Per la seva banda, des de Pimem-Comerç han reconegut que estan "molt pendents" de la reunió d'aquesta tarda per "conèixer els detalls i així saber el que el Govern aplicarà".

En aquest sentit, sí que han subratllat que les mesures han de ser complertes "per tots" per exemple en el cas dels aparadors. "És un reclam molt important, però si es compleix aquesta norma d'apagar-los a les nits estaríem tots en les mateixes condicions. El que no pot ser és que uns ho facin i els altres no", han insistit.

< cal recordar que el Consell de Ministres va aprovar, aquest dilluns, un Reial decret llei de mesures de sostenibilitat econòmica, que inclou un Pla de Xoc d'Estalvi i Gestió Energètica en Climatització per reduir el consum d'energia en edificis administratius, recintes públics i comerços i així facilitar els compromisos europeus derivats de la guerra a Ucraïna.

Entre les mesures principals, la norma estableix que l'aire condicionat no es podrà posar per sota dels 27 graus ni la calefacció per sobre de els 19. Les portes d'accés als locals comercials tindran tancaments automàtics i els llums dels aparadors s'apagaran a les 22.00 hores.

XOX

Notícies més vistes Avui