Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Govern i Sineu recuperen el Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí 15 anys després.

El Govern i Sineu recuperen el Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí 15 anys després.

PALMA, 13 Març.

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha signat aquest dimecres el conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Sineu i l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Mallorquina per celebrar el XIX Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí.

D'aquesta manera, i després de 15 anys, el Govern recupera aquest esdeveniment, que es realitzarà a Sineu el proper 5 de maig, data que coincideix amb la fira d'aquest municipi, segons ha informat en nota de premsa la Conselleria.

El conseller, Joan Simonet, ha destacat, durant l'acte de signatura, que "el cavall mallorquí és una raça autòctona amenaçada, que actualment compta amb un cens de 156 femelles i 184 mascles, criats i gestionats en 85 explotacions".

"Després de molts anys, recuperar la celebració del concurs morfològic de la raça li dóna la visibilitat i el reconeixement que es mereix, i es contribueix així a la seva conservació", ha opinat.

En aquest sentit, ha ressaltat la importància que la societat conegui l'existència i característiques d'aquesta raça, "única en el món", i que forma part del patrimoni genètic i cultural de les Balears.

En la mateixa línia, la gerent de l'Institut d'Investigació i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Balears (Irpaf), Georgina Brunet, ha assenyalat que "la celebració d'un concurs morfològic facilita informació als criadors per a una millor selecció dels animals reproductors". A més, "impulsa l'adquisició d'animals reproductors selectes promocionant les qualitats", ha afegit.

Actualment, en el Catàleg oficial de races de bestiar d'Espanya estan categoritzades 15 races de les Balears; totes elles són autòctones i totes es troben en situació d'amenaça.

Aquesta situació suposa un gran repte de gestió, tant per a les administracions públiques com per al propi sector ramader, segons han indicat des de la Conselleria. Per això, "és clau realitzar accions conjuntes en la conservació i millora de les races autòctones, especialment de les que es troben amenaçades".

Cal recalcar que la conservació i millora de la raça cavall mallorquí suposa un avenç que aporta una base essencial de biodiversitat, resistència i adaptabilitat davant amenaces com el canvi climàtic, les malalties emergents, les condicions de producció i les demandes del mercat i de la societat. Al mateix temps, aquest avenç es constitueix com un instrument imprescindible per al desenvolupament sostenible del sector ramader, han conclòs des de la Conselleria.