• dimecres 7 de desembre del 2022

El Govern identifica una nova víctima de la fossa de Porreres

img

PALMA, 27 juny.

L'anàlisi genètica de les restes localitzades a les fosses de Porreres durant l'exhumació realitzada el 2021 en el marc del Segon Pla de Foses del Govern ha permès identificar una nova víctima.

Segons ha informat aquest dilluns la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, es tracta de Jaume Ordinas Arrom, sabater natural d'Alaró , detingut l'agost de 1936, empresonat a Ca'n Mir i assassinat al grup de la treu del 15 de gener de 1937 a la Creu de Porreres amb només 18 anys.

Les seves restes van ser localitzades a la fossa número 11 del cementiri municipal. Segons l'informe d'identificació biològica realitzat pel laboratori BIOMIC de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz), la identificació s'ha dut a terme mitjançant anàlisis genètiques d'una mostra òssia de les restes que ha estat comparada amb una mostra d'ADN d'un familiar directe, donant com a resultat una identificació positiva.

Les restes de Jaume Ordinas van ser localitzades el febrer del 2021 a partir dels treballs que va dur a terme l'equip tècnic de la Societat de Ciències Aranzadi al marc de la segona fase d'excavacions i exhumacions de les fosses del cementiri municipal de Porreres, inclosos al Pla de Foses 2020-2021 aprovat per la Comissió Tècnica de Foses i Desapareguts del Govern.

Es van trobar a la fossa número 11, intacta sota el bloc de nínxols, que disposava de dos nivells i en què es van localitzar un total de 12 individus: tres a la part superior i nou a la inferior.

La seva identificació se suma a les de Miguel Cabot Dolç, identificat el maig passat, i Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany i Jordi Colom Estarellas, identificats l'octubre de l'any passat, tots ells localitzats també a la fossa número 11; ia la d'Antoni Company Oliver, localitzat a la fossa número 12 i identificat el gener d'aquest any.

Al cementiri de Porreres, el Govern ha impulsat diferents campanyes d'excavacions i exhumacions que han permès recuperar un total de 114 víctimes de la repressió franquista --49 recuperades a la campanya del 2016, de la qual va ser promotora l'Associació Memòria de Mallorca, i 65 durant les últimes excavacions, realitzades per Aranzadi entre febrer i març del 2021--.

>

D'aquestes, 14 víctimes van ser identificades i tornades a les seves famílies a partir dels treballs realitzats el 2016. La segona intervenció, duta a terme el 2021 suma, a hores d'ara, sis identificacions més.

Fins ara, a les Balears, s'han pogut recuperar en total les restes de 220 persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme, de les quals ja se n'han identificat 40, amb Jaume Ordinas, i se n'han tornat 35 a les seves famílies.< /p>

Notícies més vistes Avui