• dijous 30 de març del 2023

El Govern licita les obres de construcció del Centre de Creació i Investigació Llucalcari

img

El projecte difondrà el llegat artístic de Joan Junyer i Dolors Canals

PALMA, 12 Ago.

Govern ha licitat les obres de construcció del Centre de Creació i Investigació Llucalcari (CCRLlucalcari) que acollirà residències d'artistes i difondrà el llegat dels donants, el matrimoni Joan Junyer i Dolors Canals, a l'entorn de la investigació, l'art, la pedagogia , la tecnologia, la transversalitat cultural i el territori.

En una nota de premsa d'aquest divendres, la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha anunciat la publicació de la licitació de l'obra de reforma, rehabilitació integral i ampliació de les Cases de Can Junyer per convertir-les al Centre de Creació i Investigació Llucalcari, ubicat a Deià.

En concret, el projecte compta amb un pressupost per a la construcció de 2 milions d'euros (IVA inclòs) i un termini d'execució de 12 mesos, és una actuació inclosa al Pla Estratègic d'Inversions Illes Balears 2030, al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i als fons Next Generation.

En aquest sentit, el CCRLlucalcari està finançat un 22% pel Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) amb l'objectiu de procurar l'estalvi energètic, limitar la generació de residus i el reciclatge. Les empreses poden presentar les seves ofertes fins al 13 de setembre del 2022.

Per a la Conselleria, la creació d'aquest equipament artístic "compleix un deute històric" del Govern per a la dotació d'un centre cultural a les finques cedides el 1994 pel matrimoni format per Joan Junyer i Dolors Canals.

Per això, el Centre es convertirà en "un espai acollidor, d'interconnexió i arriscat" que, mitjançant la programació de residències de creació temporals, fomentarà l'"entrecreuament transdisciplinari" i el desplegament de "projectes innovadors" en relació amb la cerca artística.

"A més de les pràctiques contextuals, les tecnologies analògiques i digitals, la educació i les arts en moviment, en el marc d'una programació que promogui l'intercanvi internacional”, han detallat des de la Conselleria.

El projecte de rehabilitació dels tres espais de Can Junyer per a la creació del CCRLlucalcari , dissenyat per la Direcci ó general d'Habitatge i Arquitectura, "respectarà el caràcter arquitectònic, l'entorn paisatgístic i mediambiental, i atendrà la petició de Junyer i Canales en la seva donació i en línia amb la sostenibilitat".

edifici, és un habitatge antic de dues plantes, que es reformarà per crear el centre cultural i la zona de tallers, amb una superfície construïda en planta de 138,70 m2.

També es rehabilitarà de forma integral un volum adossat al carrer, amb una superfície a planta de 78,41 m2. En gran part es tracta d'una reconstrucció.

D'altra banda, el tercer immoble és un antic garatge de Junyer i Canales que s'usarà com a habitatge amb 3 dormitoris i un bany complet, a més de zona de bugaderia, amb una superfície construïda de 56,25 m2. A més, es farà una ampliació destinada a sala d'estar-menjador-cuina amb una superfície construïda de 121,50 metres quadrats. Ambdós volums es connectaran mitjançant un porxo.

D'acord amb la seva qualificació, una part de la parcel·la es dedicarà a espai lliure amb aparcament, tant per a ús del centre cultural com per a l'habitatge adscrit a aquest. El nombre total de places és de sis, una adaptada.

A més, es promourà el nou tancament de tota la propietat, d'acord amb les indicacions del Pla Especial de Protecció dels "valors històrics, artístics, arquitectònics, ecològics i paisatgístics de Deià”.

En aquest sentit, Joan Junyer va ser una figura “molt singular” i amb “un gran reconeixement internacional” de l'art del segle XX que va procurar donar una expressió de llibertat a les seves pintures, conegudes com a 'free standing paintings'.

Per la seva banda, Dolors Canals va investigar de quina manera es podia aconseguir el desenvolupament de la màxima llibertat de moviments per als nens. Tots dos van saber unir l'art i la ciència en la seva trajectòria professional.

En aquest sentit, la investigació va ser un dels motors que va impulsar les seves vides i hi ha la voluntat de mantenir el seu esperit als espais de Llucalcari.< /p> XOX

Notícies més vistes Avui