Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Govern llança una campanya per promocionar el consum local de xai per Pasqua.

El Govern llança una campanya per promocionar el consum local de xai per Pasqua.

El nombre d'exemplars a les explotacions ovines baixa un 10% en dos anys

PALMA, 14 Març.

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha llançat aquest dijous una campanya gràfica per promocionar el consum de xai a les Illes i que, així, durant les properes festes de Pasqua s'adquireixi producte de proximitat.

En roda de premsa, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat alguns dades del sector i ha indicat que el nombre d'exemplars a les explotacions de Balears ha experimentat un descens del 5 per cent en 2023 respecte a l'any anterior.

Aquesta situació, ha comentat, es dóna a tota Espanya a causa que hi ha "una crisi acumulada del sector des de fa temps, i Balears segueix aquesta tendència". En concret, ha detallat que, el 2023, les Illes van registrar un total de 4.290 explotacions ovines, "similar als anys anteriors", però el nombre de xais va ser de 246.842. Per tant, hi va haver un descens del 5 per cent en comparació a 2022, mentre que el descens a nivell nacional va ser del 7 per cent.

Aquesta caiguda es va donar igualment el 2021, així que ha hagut en dos anys una baixada "del 10 per cent" dins del bestiar oví. A més, Fernández ha detallat que el consum mitjà per habitant a l'any és de 1,7 quilos a les Balears, "una mica més" que els 1,6 quilos nacionals. Pel que fa als sacrificis, hi va haver al voltant de 129.130 exemplars d'oví que van ser al maig, dels quals "el 90 per cent va ser a Mallorca, la qual cosa ha suposat un 2 per cent menys que el 2022", ha especificat Fernández.

Per això, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha anunciat que s'ha plantejat a les reunions amb el Ministeri d'Agricultura, juntament amb altres comunitats com Castella i Lleó i Extremadura, "la necessitat d'una intervenció sectorial, similar a la del vi o fruites i hortalisses", amb la finalitat d'impulsar aquest sector.