• dimarts 21 de març del 2023

El Govern mobilitza 46,8 milions d'euros des del 2019 per impulsar l'autoconsum en espais urbans

img

PALMA, 29 Jul.

El Govern ha mobilitzat, des del 2019, un total de 46,8 milions de euros per impulsar l'autoconsum a espais urbans, que són els únics que potencia i subvenciona.

Segons ha explicat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en nota de premsa, aquesta injecció econòmica ha permès la instal·lació de 49,1 MW de potència dels 63 MW d'autoconsum existents en total a les Illes, fet que suposa el 78 per cent.

A més, ha informat que, actualment, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic té en cartera 82 MW més per instal·lar pròximament, ja sigui via subvencions oa través d'execució per l'Administració.

En paraules del vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, "recentment s'ha introduït el denominat dret a utoconsum a tota la ciutadania de les Illes per possibilitar la generació d'electricitat per a autoconsum sense que puguin existir restriccions genèriques".

En aquest punt, ha considerat que l'autoconsum "és la millor eina per abaratir la factura de la llum, a més de lluitar contra el canvi climàtic”, i per això s'està fent “un esforç” per impulsar-lo als espais urbans de l'arxipèlag.

”Volem democratitzar l'energia i baixar la factura de la llum sense consumir territori. Som conscients de les singularitats pròpies de les Illes i sabem que suposen un desafiament per impulsar la transició energètica del nostre territori”, ha reivindicat Yllanes.

Per la seva banda, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha assenyalat que "totes aquestes actuacions suposen una mobilització de gairebé 80 milions d'euros dedicats només a solaritzar aquests espais urbans", i ha previst que arribaran als 131 MW impulsats o subvencionats pel Govern.

VUIT CONVOCATÒRIES DES DEL 2019

Malagrava ha explicat que les administracions han posat en marxa, des de l'any 2019, un total de vuit convocatòries per establir autoconsums en espais urbans. 5 milions d'euros, cosa que ha provocat una inversió generada de fins a 55,7 milions, a més, amb aquests ajuts s'han subvencionat 47,2 MW de potència i actualment hi ha en tramitació prop de 68 MW més.

D'aquestes vuit convocatòries abie rtes, cinc han estat convocatòries d'autoconsum autonòmiques. Les anomenades Fotempar 19, 20, 21, Fotoadmi 20 i Fotopar 22, destinades a particulars, empreses i administracions, han permès subvencionar fins a 45,8 MW i tenir actualment set MW més en cartera. Això suposa una inversió de 15 milions d'euros.

A més, també s'ha engegat la convocatòria de punts de càrrega per a administracions locals (PRAL), que ha subvencionat 1,1 MW i ja n'ha concedit 3 ,3 milions d'euros.

Pel que fa a les convocatòries Next Generation, el Govern ha detallat que les destinades als autoconsums són les Next Gen 123 i Next Gen 45, que han permès que se sol·licitin 60,7 MW nous i actualment s'hagin concedit 4,8 milions d'euros.

Malagrava, finalment, ha indicat que el contracte d'electricitat del Govern estableix l'obligació per part de l'adjudicatari d'instal·lar una quantitat de kW renovables a les instal·lacions de la comunitat cada any.

D'altra banda, el director general ha anunciat que l'Institut Balear de l'Energia (IBE) ja té projectats 14,3 MW en més de 90 projectes, amb 21,2 milions dinversió. D'aquestes iniciatives, han destacat els autoconsums compartits d'índole social, "perquè faciliten l'accés a l'energia de les llars més vulnerables". Així, el director general ha recordat que, des de l'IBE, actualment hi ha en marxa més de 45 projectes d'aquest tipus, que han suposat una inversió de quatre milions d'euros que ajudaran a crear tres MW de potència per compartir amb llars i empreses a un radi de 500 metres.

A més, l'ens té actualment en marxa el Pla d'Autoconsum del Govern, que ajudarà la comunitat a baixar la factura de la llum en almenys 13 milions d'euros cada any.

Amb més de 40 projectes a cartera que suposen una inversió de 17,2 milions d'euros, l'IBE pretén la descarbonització de les instal·lacions de l'Executiu autonòmic, així com la reducció de costos a la comunitat autònoma.

XOX

Notícies més vistes Avui