• divendres 2 de desembre del 2022

El Govern no contempla un augment dels tipus a l'impost turístic el 2023

img

El Consell de Govern aprova el sostre de despesa per al 2023, de 5.947,5 milions, incloent-hi entre els ingressos previstos 110 milions d'insularitat

PALMA, 6 Oct.

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, no preveu un augment dels tipus de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) en els pressupostos del 2023, com demana Unides Podem, segons ha explicat a la roda de premsa després d'aprovar al Consell de Govern el sostre de despesa.

Tal com va anunciar al Parlament la presidenta del Govern, Francina Armengol, el Consell de Govern ha aprovat un sostre de despesa de 5.947,5 milions d'euros per al 2023, un 15% més elevat que el del 2022 (770,9 milions). Aquest sostre de despesa, el primer pas per elaborar els pressupostos autonòmics, s?ha elaborat sobre una previsió de creixement del 3,9% del PIB.

Per confeccionar aquest sostre de despesa el Govern no ha contemplat una pujada en els tipus de l'impost turístic, que aquest 2023 "recupera la normalitat" i les seves finalitats ambientals, després de "una rebaixa dels mòduls per transitar la pandèmia" i els ajornaments de pagament acordats.

"Està calculat com pensem que quedarà al final de l'elaboració del pressupost, que és en les mateixes circumstàncies en què el teníem fins ara", ha apuntat Sánchez en resposta a les preguntes dels mitjans. D'aquesta manera aclareix els dubtes sobre un possible augment de l'impost. Al Debat de Política General, la formació morada, un dels socis del Govern, exigia a Armengol que l'estiu que ve dupliqui aquest tribut.

No obstant, al sostre de despesa del 2023, el segment de tributs propis, de què forma part l'impost turístic, de fet presenta un descens del 0,6%.

En canvi, augmenta fins a un 30% el d'impostos cedits, apartat que inclou dos gravàmens vinculats a la activitat immobiliària, l'impost de transmissions patrimonials i el d'actes jurídics documentats.

En aquest punt, la consellera ha explicat que es preveu un increment de la recaptació gràcies al “gran dinamisme” del sector immobiliari a Balears.

D'altra banda, el sostre de despesa incorpora una previsió de 110 milions d'euros pel factor d'insularitat. L'any passat, el primer en què el Govern va fer aquesta aportació especial a les Balears, va ser de 183 milions, però és perquè incloïen un extra de 73 milions com a compensació pel retard des de l'aprovació del decret el 2019.

>

Notícies més vistes Avui