Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Govern presenta una vivenda de transició postemancipació per a joves extutelats que facilitarà la seva "plena integració".

El Govern presenta una vivenda de transició postemancipació per a joves extutelats que facilitarà la seva

PALMA, 22 Gen.

La consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, ha presentat aquest dilluns la primera vivenda pont postemancipació per a joves ex-tutelats que permetrà una transició "més estable" i la seva "plena integració".

Segons ha informat la Conselleria de Famílies en una nota de premsa, aquest recurs de caràcter socioeducatiu disposarà de 14 places residencials en un règim de baixa supervisió, és a dir, amb una intervenció mínima dels educadors, permetent desenvolupar les eines d'autogestió i autonomia i fomentar l'empoderament dels usuaris.

La intervenció educativa es centrarà en el coneixement dels recursos de recerca laboral o formativa, el foment del temps lliure en recursos normalitzats i integradors, així com el cuidat personal i del seu entorn més proper.

Els destinataris d'aquest recurs, que s'afegirà a la Xarxa d'Emancipació de la Comunitat Autònoma, són persones d'entre 20 i 25 anys que es trobin en sistema de protecció de menors de Balears amb mesura de guarda o tutela i que acceptin les condicions d'ús i estada en habitatge un màxim de 12 mesos per fomentar una vida autònoma no dependent de l'Administració.

Igualment, els joves no poden disposar de cap altre recurs d'habitatge ni de xarxa familiar que pugui fer-se càrrec o que pugui recolzar el seu procés d'autonomia personal i han de haver aconseguit un resultat satisfactori en els habitatges de la Xarxa d'Emancipació.

A més, Cirer ha destacat que "la voluntat d'aquest recurs és fomentar l'autonomia d'aquests joves que, donada la seva situació particular, tenen dificultats afegides en l'accés a un habitatge". També ha recordat que "no es tracta d'un recurs il·limitat, sinó que l'objectiu és fer un acompanyament a aquests joves fins a aconseguir una total inserció social".

D'altra banda, des de la Conselleria han assenyalat que dades recents fetes públiques per l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya posen de manifest que només el 16 per cent dels joves es poden emancipar, sobretot per l'alt cost del lloguer, principal via d'accés a l'habitatge.

Aquesta dificultat és "especialment greu" en el cas de joves ex-tutelats, atès que, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), al voltant del quatre per cent de la població en situació de sense sostre ha estat institucionalitzada (tenint en compte els joves de 18 a 22 anys).

Aquesta xifra s'incrementa fins al 45 per cent si s'atenen als joves fins als 29 anys, la qual cosa, segons han explicat, "evidencia la importància de l'acompanyament a la vida adulta".

En aquesta línia, Cirer ha considerat que aquest recurs és "una oportunitat per consolidar un projecte de vida digne i normalitzat". Actualment, a Balears hi ha 152 places d'habitatges d'emancipació i 160 joves en procés d'acompanyament actiu.

També han assistit a la visita l'alcalde de Bunyola, Joan Antoni Riera, i la directora general d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat, Farners Saneiro.

.