El Govern reivindica el gest dels 1.000 donants d'òrgans de Son Espases i les seves famílies.

El Govern reivindica el gest dels 1.000 donants d'òrgans de Son Espases i les seves famílies.

PALMA, 4 des.

El Govern ha rendit homenatge aquest dilluns al miler de donants d'òrgans aconseguits a l'Hospital Universitari Son Espases i a les seves famílies, des que es va posar en marxa el Programa de Donació d'Òrgans a Balears el 1989.

Sota el títol 'Vides que salven vides', el Govern ha reconegut públicament "la solidaritat i l'altruisme dels donants i de les seves famílies", fent especial menció a Manuela de la Vega per la seva lluita en favor dels pacients renals i a l'equip de professionals de la Coordinació de Transplantaments de Son Espases, encapçalat pel doctor Julio Velasco.

L'acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern, Marga Prohens; de la consellera de Salut, Manuela García; del director general del Servei de Salut, Javier Ureña; del coordinador autonòmic de Donacions i Transplantaments, Manuel Agudo, i d'una àmplia representació de professionals del sector sanitari i d'associacions de pacients, entre elles la Federació Nacional d'Associacions per a la Lluita contra les Malalties del Ronyó (Alcer), segons ha informat el Govern en una nota de premsa.

Per part seva, la líder de l'Executiu autonòmic ha destacat "la importància de la donació en la vida de persones alienes, de persones desconegudes, però que poden tenir un raig d'esperança, una nova oportunitat gràcies a aquest gest magnífic i excepcional". Prohens també ha agraït la generositat dels donants i les seves famílies i ha destacat la implicació i el compromís dels professionals de Coordinació de Transplantaments de Son Espases.

L'acte, conduït pel periodista Carlos Hernández, ha comptat amb la participació de dos testimonis, Valentí Oller i Francisca Caldentey. Durant una conversa Valentí ha explicat com ha canviat la seva vida després del transplantament renal al qual va ser sotmès. Per part seva, Francisca ha explicat la seva experiència com a familiar d'una persona que, lliurement, va decidir donar els seus òrgans i donar vida a altres persones.

A més, l'actor mallorquí Pep Noguera ha posat punt final a l'acte 'Vides que salven vides' amb el seu monòleg titulat 'Trans-plantar'.

Durant 2023, s'han registrat 43 donacions, 27 de les quals han estat de donants en mort cerebral i 16 de donació en assistòlia controlada. De les 43 donacions, 34 han estat generades a Son Espases i nou en altres hospitals públics i privats de Balears (tres a l'Hospital Can Misses, a Eivissa, i tres més a l'Hospital Mateu Orfila, a Menorca).

A part d'aquestes donacions, s'han fet altres quatre, que han estat de donant viu per a trasplantaments renals. En total, aquest any i fins ara s'han realitzat 66 trasplantaments renals i 16 hepàtics. Any rere any el nombre de donants a Son Espases "consolida l'hospital de referència de Balears com un centre líder i de rellevància a tot l'Estat en aquesta pràctica", han destacat.

A més, des que es va posar en marxa el programa de donació el 1989, a les Illes s'han registrat 1.140 donants, dels quals, 1.009 (el 88,5 per cent) es van detectar a Son Espases, 74 a Can Misses (el 6,5 per cent) i 57 al Mateu Orfila (5 per cent). Les UCIs d'adults segueixen sent l'àrea on es detecten més donants, a més de les unitats de Reanimació i de la UCI Pediàtrica.

Cal esmentar que en els últims anys el nombre de donants en mort cerebral s'ha estancat, no només a l'arxipèlag sinó a tot l'Estat, a causa de la millora en el control dels factors de risc cardiovascular i dels avenços en el tractament dels pacients amb patologies neuroquirúrgiques agudes.

Per això, l'Organització Nacional de Transplantaments (ONT) ha impulsat el Programa de Donació en Assistòlia Controlada, que permet extreure òrgans i teixits de persones que han mort a causa d'una pèrdua cardiorrespiratòria. A Son Espases es va iniciar aquest programa el 2016 i al Mateu Orfila de Menorca, el 2017.

La posada en marxa del Programa de Donació en Assistòlia Controlada ha permès augmentar el nombre de donants d'òrgans i, en conseqüència, el nombre de receptors que poden beneficiar-se'n. Aquest any, els donants en assistòlia controlada representen gairebé el 40% del total.

Des de l'inici del Programa de Transplantament Hepàtic a Balears el juny de 2021, s'han fet vint-i-quatre trasplantaments de fetge, xifra que consolida aquest programa. Aquest any s'han fet 16 trasplantaments hepàtics. Això ha estat possible gràcies a l'impuls dels professionals i de la col·laboració de la Conselleria de Salut i del Servei de Salut de Balears (IBSalut).

.

Categoría

Illes Balears