Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Govern s'hi compromet a augmentar al 60% l'ús d'aigua regenerada en agricultura el 2027.

El Govern s'hi compromet a augmentar al 60% l'ús d'aigua regenerada en agricultura el 2027.

PALMA, 22 de gener.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha traslladat aquest dilluns el compromís de l'Executiu autonòmic d'elevar del 42% actual al 60% el 2027 l'ús d'aigua regenerada per a reg agrícola, dins d'un pla dotat amb 60 milions d'euros, que inclou fins a 18 projectes.

Ho ha indicat aquest dilluns després de participar en la constitució de la Taula de l'Aigua i la Taula de Resposta i Adaptació del Sector Agrari al Canvi Climàtic.

Prohens ha destacat la importància d'aquestes dues taules per la necessitat d'actuar en la gestió dels recursos hídrics davant el canvi climàtic. "Degut al nostre clima, a les necessitats de la nostra societat i als efectes del canvi climàtic al Mediterrani, som vulnerables i hem de preparar-nos des d'ara per garantir la sostenibilitat en la gestió de l'aigua", ha afirmat.

Les dues reunions, que han tingut lloc a l'edifici Sa Granja, seu de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, i en la qual han participat els consellers del Mar i del Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, i el conseller d'Agricultura, Medi Natural i Pesca, Joan Simonet, han congregat a diferents agents econòmics i socials clau en l'àmbit del cicle integral de l'aigua i la gestió dels recursos mediambientals.

La Taula de l'Aigua s'ha centrat a abordar els desafiaments i reptes de la nova política hídrica dins d'un marc d'unitat, col·laboració i consens. L'objectiu principal ha estat l'anàlisi de dades i l'exploració d'alternatives per assegurar el subministrament d'aigua per als seus diferents usos. La situació de sequera generalitzada s'ha abordat com un aspecte crucial dins del marc més ampli de la gestió sostenible.

Prohens ha subratllat la inversió del Govern en aquest àmbit, recordant el compromís d'invertir 600 milions d'euros durant la legislatura, enfocant els esforços a garantir el subministrament, millorar la depuració i fomentar la reutilització.

El conseller Lafuente ha assenyalat que la Taula és un espai essencial per abordar els reptes hídrics actuals, amb la sequera com un dels majors desafiaments. A més, Lafuente ha destacat la importància del fons finalista d'inversions en cicle de l'aigua, dotat per aquest 2024 amb 130 milions d'euros.

Durant la reunió, els representants del Govern han exposat les línies estratègiques del Pla de Gestió Sostenible de l'Aigua, el Pla d'Inversions en Infraestructures d'Abastiment, Sanejament i Depuració, així com el Pla Especial d'Actuacions en Situació d'Alerta i Eventual Sequera a les Balears.

Posteriorment, s'ha reunit la Taula d'Adaptació i Resposta del Sector Agrari al Canvi Climàtic, creada el desembre passat mitjançant una ordre de la Conselleria d'Agricultura, Medi Natural i Pesca, en resposta a una sol·licitud del mateix sector.

Aquesta trobada posa de manifest la importància de la col·laboració i el treball conjunt entre l'Administració i els professionals de l'agricultura i la ramaderia per abordar amb èxit els reptes que el canvi climàtic planteja.

L'objectiu és impulsar accions concretes per a la mitigació i adaptació de la indústria agrària davant la situació ambiental actual. Al mateix temps, es pretén reconèixer i estimular la capacitat del sector agrari per contrarestar els efectes adversos que el canvi climàtic pugui provocar.

La presidenta del Govern ha subratllat que un dels objectius principals és augmentar l'ús d'aigua regenerada per a reg agrícola del 42% actual al 60% el 2027.

Així, ha explicat que una de les mesures que es promouran en aquest sentit serà l'execució del Pla General d'Aprofitament i Optimització d'Aigües Regenerades amb destinació al reg. Es tracta d'un pla dotat amb 60 milions d'euros, que inclou fins a 18 projectes a les quatre illes i que té previst executar-se abans del 2027.

Per la seva part, el conseller Simonet ha explicat que un dels objectius principals d'aquest fòrum és impulsar i coordinar les accions de les diferents administracions agràries en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic per aconseguir un model agrari productiu, rendible, resilient i sostenible.

.