• dijous 2 de febrer del 2023

El Govern signa amb els consells insulars i la UIB el protocol del Nomenclador Geogràfic de Balears

img

PALMA, 28 Jul.

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha signat aquest dijous el protocol general de actuació del Nomenclador Geogràfic de Balears juntament amb representants de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, els consells insulars i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Segons ha explicat el Govern en nota de premsa, el Nomenclador Geogràfic serà un catàleg ordenat de topònims estandarditzats, dacord amb els criteris de la UIB, amb informació sobre la seva ubicació, el tipus dentitat geogràfica i altra informació complementària que identifiqui inequívocament els topònims de les Illes. A més, seguirà les directrius dels organismes de normalització per permetre la integració de dades i l'intercanvi d'informació.

Aquest acord institucional, han insistit des de la Conselleria, consolida el “compromís” del Govern de treballar en lobjectiu compartit de fomentar les tasques per a la finalització del Nomenclador Geogràfic de Balears, així com destablir el marc de col· laboració entre les parts per representar, controlar i difondre la toponímia i respondre a totes les necessitats de les administracions i dels usuaris.

"És responsabilitat de la nostra comunitat autònoma determinar i preservar els noms tradicionals oficials dels municipis, territoris, nuclis de població, vies de comunicació interurbanes i, en definitiva, dels topònims de Balears", ha assenyalat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, després de la signatura.

En aquest punt, ha manifestat la “necessitat de col·laboració instit ucional" per avançar "en la fixació i divulgació de la toponímia, una forma de conservar un patrimoni cultural immaterial de valor inestimable, així com la història i tradicions, i de normalitzar la llengua catalana".

El protocol general d'actuació tindrà una vigència de quatre anys prorrogables i estableix la difusió i l'actualització del contingut del Nomenclador i la creació d'una comissió de seguiment amb representants de les parts.

Aquest protocol es desenvoluparà amb convenis amb cadascun dels consells insulars per atendre les particularitats de cada illa.

A la reunió i signatura han assistit la gerent del Servei d'Informació Territorial de Balears, Francisca Mir, com a representant de la Conselleria de Medi Ambient i Territori; el rector de la UIB, Jaume Carot; el director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura; el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria; el president del Consell dEivissa, Vicent Marí; i la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan Torres.

Notícies més vistes Avui