• dilluns 5 de juny del 2023

El Govern, sobre l'anunci de gratuïtat en abonaments de Renfe i Rodalies: "Els balears han de tenir els mateixos beneficis"

img

PALMA, 18 Jul.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha estat preguntada aquest dilluns sobre l'anunci del 100% de bonificació en els abonaments de Rodalies, Rodalies i mitja distància de Renfe i ha assegurat que “els ciutadans de les Balears han de tenir els mateixos beneficis que els de la resta del Estat".

Així s'ha pronunciat Garrido en una roda de premsa posterior al Consell de Govern, on ha reiterat que "des del Govern balear es treballa perquè la bonificació del 100% dels abonaments en Rodalies, Rodalies i mitja distància de Renfe a partir de setembre es puguin traslladar als Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM)”.

La consellera ha remarcat que “els ciutadans de les Balears hauran de tenir els mateixos beneficis que els de la resta de l'Estat” i ha emplaçat a “deixar que el conseller de Mobilitat i Transport, Josep Marí, faci la seva feina” ja que, segons ha recordat, “la mesura anunciada pel president Pedro Sánchez entrarà en vigor al setembre, cosa que deixa marge per treballar la proposta que es planteja des de Balears” ".

En aquesta línia, ja es va pronunciar la setmana passada la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, qui va afirmar que l'Executiu ja treballa en "com poder fer més assequible el transport públic a les Balears"" , assegurant que aquest dimarts passat ja es van posar en contacte amb el Ministeri. A més, ha declarat també que "Balears és de les poques Comunitats Autònomes que ha fet un paquet mesures" per minorar els efectes de la inflació.

Mentrestant, el conseller de Mobilitat i Transports, Josep Marí, ha afirmat que, tot i que falta per veure com s'implementen aquests ajuts a la xarxa de Renfe, la "pretensió" del Govern és que es compensi a les Illes.

D'altra banda, Garrido s'ha referit a la recaptació de l'Executiu, gràcies a l'impost sobre transmissions patrimonials, que s'ha vist augmentada els primers sis mesos de l'any, especialment per la compravenda d'habitatges amb un preu superior al milió d'euros.

Així, ha recordat que al Pressupost de la Comunitat per a aquest any 2022, ja es va incrementar en mig punt de l'11 a l'11,5% l'impost sobre transmissions patrimonials en habitatges de més d'un milió d'euros, alhora que es va reduir l'impost per a habitatges de menys de 200.000 euros.

En aquest context, i davant l'he ment que diversos partits estiguin reclamant limitar la compra de béns immobles per part d'estrangers, Garrido ha destacat que "hi ha una sèrie de normes a nivell europeu que no permeten limitar la compravenda de béns, ni lliure circulació a ciutadans de la Unió" ". "Hi ha mesures impossibles de prendre a nivell autonòmic", ha emfatitzat, alhora que ha apuntat que "la possibilitat d'augmentar el tipus d'interès sobre l'habitatge de luxe és un tema subjecte a uns màxims i que caldrà debatre , en qualsevol cas, durant l'elaboració del Pressupost de la Comunitat per al 2023”.

Finalment, la consellera s'ha referit al viatge que tant ella com la presidenta del Govern van realitzar a Argentina, amb motiu de la de la celebració del XXIV Ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior i que va superar els 20.000 euros en hotels i bitllets d'avió i ha assegurat que va ser un "viatge lowcost", amb unes despeses "totalment ordinàries" .

Així, Garrido ha declarat que el viatge va ser "a classe turista, en seients normals, amb companys a cadascun dels costats". Segons ha afegit, "el cost està dins dels paràmetres normals per a un viatge d'aquestes característiques" i "va ser molt més barat que l'últim que va fer a l'Argentina l'expresident del Govern, José Ramón Bauzá".

>

"Les factures estan a disposició de tots els grups que les han reclamat", ha apuntat, alhora que ha posat èmfasi que "la fi del viatge s'ha complert, ja que es tractava de mantenir el arrelament i les relacions amb aquells ciutadans de les Illes que per diferents motius van haver d'emigrar, tal com preveu expressament l'Estatut d'Autonomia”.

Notícies més vistes Avui