Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Grup de Rescat de Muntanya de Bombers de Mallorca realitza la xifra rècord de 336 actuacions aquest any.

El Grup de Rescat de Muntanya de Bombers de Mallorca realitza la xifra rècord de 336 actuacions aquest any.

PALMA, 28 de Desembre.

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM) de Bombers de Mallorca ha realitzat 336 actuacions i rescatades durant el 2023, el rècord d'intervencions de la unitat, la qual confirma la tendència al alça de les intervencions del grup especialitzat.

Si no es té en compte l'any 2020 -en què les sortides van disminuir a causa de la pandèmia- les actuacions han augmentat any rere any, segons ha apuntat en nota de premsa la institució insular.

En deu anys, el GRM ha triplicat el nombre de rescatades. Ha passat d'una mitjana de 100 actuacions anuals a superar les 300 sortides. Durant l'any que ara acaba s'han fet 336 intervencions, per les 320 de l'any passat. La dada encara destaca més si es compara amb anys enrere, que superaven per poc els 200 rescats (229 el 2021, 163 el 2020, 212 el 2019 o 205 el 2018).

La primavera i la tardor són les estacions en què es fan més rescatades, ja que és l'època en què el bon temps propicia sortir d'excursió. Aquest any el mes amb més intervencions ha estat abril, amb 55 sortides. El segueixen febrer, amb 36, i octubre, amb 33. Però l'activitat del grup especialitzat també ha crescut durant la temporada estival.

Per evitar els incidents a la muntanya, el GRM recomana actuar amb consciència quan se surt d'excursió. Coneixer bé el paratge que se vol visitar, que sigui adequat a la capacitat física de cadascú, equipar-se amb bon material i conèixer les condicions meteorològiques són aspectes essencials per evitar ensurts.

També, és recomanable informar algú d'on s'anirà d'excursió. Per conscienciar a la ciutadania, el grup especialitzat centra bona part dels seus esforços en la prevenció i fa sovint campanyes a les xarxes socials amb consells i recomanacions per gaudir de la natura.

D'altra banda, aquest estiu han proliferat situacions de deshidratació, cops de calor o esgotament físic que han requerit l'actuació del servei d'emergència del Consell de Mallorca.

Durant els mesos de més calor és recomanable canviar els hàbits a l'hora de sortir a la muntanya o realitzar una activitat esportiva. S'han d'evitar les hores centrals del dia, tenir molt en compte la hidratació i portar protecció contra el sol i el calor. Fins i tot, és recomanable plantejar-se si val la pena sortir si és un dia de calor intens.

El director insular d'Emergències, Joan Fornàs, ha destacat que el GRM és un referent en els rescats de muntanya. "És un dels grups especialitzats millor preparats de l'Estat i dels més actius pel nombre d'incidents que atenen", ha afirmat.

L'equip està format per 40 efectius, repartits entre el parc de Sóller -on hi ha vuit caps i 16 bombers- i el parc d'Inca -amb 16 bombers. Per la dificultat i l'alt grau de tecnificació de la feina, el GRM està en formació permanent i participa en simulacres i fa vuit maniobres formatives a l'any.

.