• dijous 2 de febrer del 2023

El judici del cas Cursach es reprèn amb la declaració d'un extreballador de Megapark

img

PALMA, 10 Oct.

El judici pel cas Cursach s'ha reprès aquest dilluns a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears amb la declaració d'un extreballador de la discoteca Megapark, concretament es dedicava a seguretat.

Al començament de la seva declaració, a preguntes de la Fiscalia, ha assegurat que coneixia alguns policies. En detall, ha parlat de l'agent Carlos Vallecido, per al qual el Ministeri Fiscal sol·licita sis anys i mig de presó.

Amb aquest ex treballador de Cursach comencen les sessions en què més de 300 testimonis declararan davant el Tribunal, que presideix la jutgessa Samantha Romero. Precisament va ser Romero qui va comunicar, al juliol, tant al Ministeri Fiscal com a acusacions particulars i advocats de la defensa que el procés judicial continuaria després de l'estiu.

L'última sessió va tenir lloc el 15 de juliol passat, just un mes després que comencés a l'edifici del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB). Cal recordar que la vista oral està assenyalada per la Secció Primera fins a l'abril de l'any que ve i, abans de l'inici, el Ministeri Fiscal va titllar parts de l'escrit inicial, retirant l'acusació contra vuit persones, una morta durant la fase d'instrucció judicial.

Aquestes noves conclusions prescindien de més de 20 folis del relat signat pel mateix Carrau i el fiscal Miguel Ángel Subirán --que anirà a judici per la instrucció principalment del 'cas ORA'-- a finals de 2018, l'eix principal del qual era el delicte de suborn en considerar que els acusats del grup Cursach "van donar les instruccions i ordres oportunes perquè es portés a terme la pràctica habitual de regalar o obsequiar a diversos funcionaris públics que tenien competències en temes que podien afectar la marxa dels negocis d'oci del grup".

Amb tot, els fiscals van titllar sobre l'anterior escrit qualsevol referència d'afavorir l'entramat empresarial de Cursach i descr anaven les actuacions i decisions "arbitràries i injustificades" dels responsables de la Policia Local de la Patrulla Verda i agents que es van dedicar durant anys a inspeccionar locals per generar "perjudicis econòmics a diversos empresaris".

< p> A la primera jornada del judici, que va ser el 13 de juny, el Tribunal va decidir absoldre sis dels acusats després que Fiscalia i acusació particular retiressin els càrrecs i els advocats de la defensa exigissin la seva absolució.

< p> En concret, es tractava de l'exdirector de la discoteca Tito's Jaime Lladó, el treballador de Tito's Arturo Segade, l'expolicia Antoni Bergas, l'exdirectora general de Turisme Pilar Carbonell, el funcionari de la Conselleria de Turisme Bernardí Seguí i el funcionari de l'Ajuntament de Palma Julián Garau.

També els advocats de la defensa van demanar la nul·litat de l'escrit del Ministeri Fiscal per les modificacions realitzades, cosa que el Tribunal va desestimar. Un cop els lletrats van exposar les seves qüestions prèvies i la majoria va sol·licitar l'anul·lació de la instrucció judicial per les "irregularitats comeses" a la investigació del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, l'Audiència va acordar continuar.

En aquesta interlocutòria, de més de 200 pàgines, el Tribunal justificava la seva decisió de seguir endavant amb la vista oral al no comptar "amb elements que acreditin amb la contundència necessària per a un pronunciament de nul·litat o absolució". Per això, ha instat a escoltar els testimonis per "valorar l'existència de contradiccions entre allò declarat i allò que declari ara".

Seguidament a aquesta interlocutòria judicial, han començat les declaracions dels investigats. L'empresari Bartolomé Cursach, principal encausat, i l'exdirector del Grup Cursach, Bartlomé Sbert, es van acollir al dret de no declarar després que el Tribunal negués una petició en bloc dels advocats de la defensa que s'alterés l'ordre de testimonis perquè primer ho fessin els testimonis i, després, els processats. És més, el lletrat de Cursach, Enrique Molina, va postil·lar: "He recomanat al meu representat que no declara fins a saber de què va el judici".

Al principi, Cursach s'enfrontava a vuit anys i mig de presó, però després de la modificació de l'escrit del Ministeri Fiscal, va veure rebaixada la sol·licitud de pena a un any i mig de presó. En detall, la Fiscalia li atribueix delictes de pertinença a organització criminal i prevaricació, però va retirar els càrrecs de suborn i accions.

Després de les seves negatives, van declarar la resta dels acusats: Joan Miquel Mut (12 anys de inhabilitació), Bartolomé Capó (un any i tres mesos de presó), Feliciano Franco (dos anys de presó), Gabriel Torres (tres anys i mig de presó), Gabriel Mayol (nou anys i mig de presó), José Mayans (sis anys i mig de presó), Rafael Amengual (dos anys de presó), Carlos Vallecillo (sis anys i mig de presó), Carlos Tomás (sis anys i mig de presó), Nicanor Góngora (sis anys i mig de presó), Jaime Nadal (absolució), Felipe Florit (dos anys de presó), Rafael Estarellas (dos anys d'inhabilitació), Tomás Mas (multa) i Daniel Montesinos (8 anys de presó).

Notícies més vistes Avui